90-letnia Rozalia Rapciak z Poręby Górnej jest skarbnicą tradycji i zwyczajów świątecznych. Kobieta pięlęgnuje je do dnia dzisiejszego, i skrupulatnie przekazuje je swoim wnukom.
Jak to się stało, że Wielkanoc obchodzimy w konkretną niedzielę i jest to data ruchoma, w odróżnieniu np. od Bożego Narodzenia? To, kiedy świętujemy właśnie w te dni, nie wynika z tradycji - zadecydowały sobory. Cesarze postanowili, a...
Sporządzanie białej kiełbasy ma tradycję sięgającą XVII w., a jej recepturę podała w książce kucharskiej Maria Śleżańska w 1904 r. Kolor białej kiełbasy surowej jest wypadkową koloru surowców: mięso jest lekko różowe, tłuszcz biały. Po sparzeniu...
W wielkanocną niedzielę wieczorem panny dowiedzą się, jaki dyngus czeka je następnego dnia rano. Zadbają o to członkowie Klubu Kawalerskiego.
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.