Leniwe, niedzielne śniadanie

Czytaj dalej
Fot. Pawel Relikowski / Polskapresse
Ania Starmach

Leniwe, niedzielne śniadanie

Ania Starmach

W pracy takiej jak moja trudno o wakacje. Przeważnie na chwilę oddechu mogę sobie pozwolić dopiero wiele tygodni po tym, jak moi najbliżsi wrócą z dalekich i bliskich podróży.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Ale nie narzekam, bo, po pierwsze, uwielbiam swoją pracę, a po drugie, mając tak napięty harmonogram, jeszcze bardziej doceniam możliwość zjedzenia leniwego, niedzielnego śniadania! A na takie właśnie dziś was zapraszam! Są i jajka w koszyczkach, i pancakes i pyszne drożdżówki z serem!

Jajka w koszyczkach chlebowych

Składniki: 4 jajka, 4 kromki chleba tostowego, 4 łyżki masła, sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie: Rozpuść masło. Odkrój skórkę od chleba. Każdą kromkę posmaruj masłem (użyj do tego pędzla), posmaruj też formę na muffinki. Kromki włóż do wgłębień, dociśnij, aby przykleiły się do dna.
Jajka rozbijaj pojedynczo i przekładaj je do chlebowych koszyczków. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15 minut (jeśli wolisz rzadsze jajka, trzymaj krócej). Gotowe koszyczki przełóż na talerz, posyp odrobiną soli, pieprzu i szczypiorku. Smacznego!

Idealnie puszyste pancakes

Składniki: 500 ml maślanki, 400g mąki, 2 jaja, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 500g mrożonych malin, 4 łyżki cukru, cukier puder
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, połącz wszystkie składniki, używając miksera. Dobrze, aby ciasto trochę „odpoczęło”, najlepiej więc odłóż je na godzinę. Po tym czasie smaż na patelni małe placuszki. Podawaj z sosem malinowym (maliny rozmroź, podgrzej i dodaj do nich cukier). Gotowe.

Drożdżówki z białym serem

Składniki: 500g mąki, 200ml ciepłego mleka, 50g cukru, 50g roztopionego masła, 20g drożdży, 2 jaja, szczypta soli
roztrzepane jajo do posmarowania ciasta, 500g mielonego białego sera, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajo, 2 garści rodzynek
Przygotowanie: Z drożdży, połowy cukru i odrobiny mleka zrób zaczyn, odstaw go na około 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj zaczyn, jaja i pomału dolewaj mleko i masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W misce wymieszaj ser z jajkiem, dodaj cukier. Z ciasta formuj małe, spłaszczone bułeczki, układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie na środku każdej z bułeczek zrób małe wgłębienie, nałóż tam porcje sera, posyp go rodzynkami, brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym masłem. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.