Żywność zimą będzie droższa

Czytaj dalej
Fot. Marcin Oliva Soto
Agnieszka Domka-Rybka

Żywność zimą będzie droższa

Agnieszka Domka-Rybka

Masło, twaróg, ryż, chleb, wieprzowina, ziemniaki, cukier - płacimy za nie więcej. Im bliżej mroźnych dni, lista droższych produktów wydłuży się.

- Na początku lata kilogram masła w bloku kosztował niecałe 10 zł, a teraz to jest aż 19 zł, czyli prawie o 100 procent więcej - dziwi się Mariusz Falgowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku.

- Jednak ceny zostały sztucznie zawyżone. Kilka światowych firm wykupiło dużo produktu z rynku, by spowodować jego pozorny brak i teraz stopniowo wypuszczają do sklepów. Nadzieja tylko w tym, że w pewnym momencie rynek nasyci się i masło będzie tańsze. Tymczasem więcej, z tego samego powodu, trzeba płacić także za mleko w proszku, żółte sery i twaróg. Jednak różnice nie są na razie tak zauważalne.

Na naszej infografice publikujemy ceny z lipca (GUS nie dysponował wczoraj aktualniejszymi danymi z naszego regionu), gdy cena masła nie raziła w oczy. Jednak dziś w sklepach kostka (200 gramów, 82 procent tłuszczu) kosztuje prawie 5 zł, podczas gdy na początku wakacji to było nieco powyżej 4 zł.

Więcej kosztuje i jeszcze może podrożeć m.in. drób.

- Cieszy się ogromną popularnością wśród polskich klientów i także za granicą, gdzie, oprócz kurcząt patroszonych, z sukcesem eksportujemy wędliny z nich czy galaretki - mówi Andrzej Faliński, dyrektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. - To są złote czasy dla drobiarzy, którzy umieją wykorzystać tę sytuację, żeby zarobić.

Faliński podkreśla, że o ile drobiu jest na rynku rekordowo dużo, mamy problem z wieprzowiną: - Można już nawet mówić o kryzysie. Spadło pogłowie, co wpłynęło na podwyżki cen mięsa. Należy spodziewać się, że na tym nie koniec. Schabowy, szynka czy kiełbasy na pewno będą w najbliższych miesiącach kosztować więcej.

Rekordowo dużo płacimy również za cytryny (ok. 14 zł/kg), ponieważ wędrują do Polski z daleka, bo choćby aż z Argentyny, a wcześniej przyjeżdżały z Hiszpanii. Koszty transportu są więc nieporównywalne.

- Poza tym cytrusy trafiają do nas również z krajów objętych wojnami, co też nie pozostaje bez wpływu na cenę - dodaje dyrektor POHiD.

Wciąż drogi jest cukier, np. z powodu ograniczania jego eksportu z Brazylii. Tamtejsi producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol oraz lokalną sprzedaż.

Podwyżki cen żywności mogą nabrać tempa, gdyż mamy do czynienia z końcem deflacji, czyli długotrwałego spadku przeciętnego poziomu cen, co w praktyce oznacza, że już za te same pieniądze nie będzie można kupić więcej towarów i usług.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że ceny w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.

Agnieszka Domka-Rybka

Gdybym nie była tu, gdzie jestem, może prowadziłabym jakąś dużą firmę. Bo w tematyce biznesowej czuję się jak "ryba w wodzie" (i nie ma to żadnego związku z drugim członem mojego nazwiska). Większość moich artykułów dotyczy gospodarki. Choć nieraz, by się "zresetować", sięgam także po tematy społeczne. Od kilku lat prowadzę portal strefabiznesu.pomorska.pl, który jest mi bardzo bliski. Zżyłam się z nim i podglądam go nawet na urlopie - z tęsknoty.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.