Żywienie chorych na raka

Czytaj dalej
Fot. INFOGRAFIKA:TOMASZ FRĄCZEK, FOT. 123rf
Patrycja Wacławska (opr.)

Żywienie chorych na raka

Patrycja Wacławska (opr.)

Chorzy na raka i ich bliscy często interesują się zagadnieniem żywienia zbyt późno – gdy chory znacznie schudnie.

Osoby cierpiące na schorzenia onkologiczne oraz ich bliscy powinni pamiętać, że żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia, stosowaną w wielu chorobach i może całkowicie zastąpić tradycyjną dietę lub stanowić jej ważne uzupełnienie.
Szczegóły wyjaśnia mgr Iwona Sajór z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert ds. żywienia Centrum Edukacji Zdrowotnej, działającego w ramach Programu Edukacji Onkologicznej.

Czy pacjenci chorzy na nowotwory wiedzą, że brak właściwego odżywienia w chorobie może wpływać na ich stan zdrowia? Jak mogą Państwo ogólnie ocenić ich stan wiedzy na ten temat?
Osoby chore na nowotwory rzadko koncentrują się na związku pomiędzy stanem odżywienia, a jego wpływem na stan zdrowia czy przebieg leczenia. Najczęściej ich uwagę przyciągają doniesienia na temat pojedynczych produktów żywnościowych, które mogą „zwalczać” raka. Może to wynikać z ogólnie niskiego poziomu wiedzy naszego społeczeństwa na temat podstawowych źródeł składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz roli, jaką pełnią w organizmie. Niestety, bardzo często chorzy czerpią informacje na temat żywienia w trakcie choroby nowotworowej z publikacji popularno-naukowych i internetu, a te nie zawsze są rzetelne i znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych.

Kiedy pacjenci lub bliscy szukają informacji na temat żywienia medycznego?
Bardzo często zbyt późno, czyli wtedy kiedy znacznie schudli i nasilają się ich problemy z odżywianiem – występuje utrata apetytu, nudności, ból, wymioty, biegunki, zaparcia itp. Tymczasem każdy pacjent z wykrytą chorobą nowotworową powinien zostać objęty edukacją żywieniową, ponieważ im lepszy będzie jego stan odżywienia w momencie rozpoczęcia leczenia, tym większe szanse na wyleczenie i lepsza tolerancja leczenia.

W jakim stanie są pacjenci, którzy zgłaszają się do Państwa?
Trudno to uogólnić, ponieważ pacjenci zgłaszający się na konsultacje w Centrum Edukacji Zdrowotnej chorują na różne rodzaje nowotworów i są w różnych stadiach choroby. Dla przykładu: pacjentki po usunięciu piersi zazwyczaj nie mają problemów z utratą wagi a nawet wręcz przeciwnie – przychodzą z powodu problemów z zahamowaniem jej wzrostu, natomiast chorzy po usunięciu żołądka borykają się z niedożywieniem i trudnościami z przystosowaniem się do jedzenia często małych objętości pożywienia.

Jeśli chory albo jego opiekun zauważy obniżenie apetytu oraz znaczny spadek masy ciała co powinien zrobić, jak i gdzie szukać pomocy?
Optymalnie byłoby, gdyby każdy pacjent lub jego opiekun interesował się prawidłowym sposobem żywienia już od momentu wykrycia choroby i zgłosił się do doświadczonego dietetyka zanim zaczną się problemy z utratą apetytu i wagi. Gdy te problemy są bardzo nasilone, porada dietetyczna może być niewystarczająca i koniecznością może być pobyt w szpitalu w celu ustabilizowania sytuacji zdrowotnej. Opiekę żywieniową w trakcie choroby nowotworowej pacjenci mogą znaleźć w CEZ, gdzie przyjmują m.in. specjaliści z Instytutu Żywości i Żywienia.

W jaki sposób CEZ pomaga takim osobom? Czy każdy chory lub rodzina może się umówić na konsultację dietetyka? Jak to zrobić?
Założeniem Programu Edukacji Onkologicznej, w ramach którego działa Centrum Edukacji Zdrowotnej, jest bezpłatna edukacja oraz dostęp do rzetelnej i fachowej wiedzy dla osób z chorobą nowotworową, ich rodzin i bliskich. CEZ oferuje kompleksowe wsparcie specjalistów różnych dziedzin np. psychologa, psychoonkologa, dietetyka, psychiatry, seksuologa, dermatologa. Prowadzone są także zajęcia terapeutyczne w tym grupy wsparcia, muzykoterapia, relaksacja, terapia przez sztukę oraz warsztaty i szkolenia – w tym z zakresu prawidłowego odżywiania w trakcie i po leczeniu onkologicznym. Wszystkie spotkania są bezpłatne dzięki wsparciu sponsorów i darczyńców. W CEZ dostępne są także bezpłatne poradniki, które są ważnym uzupełnieniem procesu leczenia. Jedną z dostępnych publikacji jest poradnik „Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin”. Chętne osoby zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod numerem telefonu: 22 401 28 01 lub e-mailowego: biuro@tamizpowrotem.org.

Żywienie chorych na raka
INFOGRAFIKA:TOMASZ FRĄCZEK, FOT. 123rf

Więcej szczegółów na stronie: www.programedukacjionkologicznej.pl

Autor: Patrycja Wacławska (opr.), 60plus.tygodnik@polskapress.pl

Patrycja Wacławska (opr.)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.