Życie ze smakiem. Warzywa na surowo. Surówka z czerwonej kapusty z melasą z granatów i colesław z brokułem

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Warzywa na surowo. Surówka z czerwonej kapusty z melasą z granatów i colesław z brokułem

Dominika Wójciak

Lato lubi surowe warzywa! Ich obfitość i smak o tej porze roku pozwalają sięgać w kuchni po najprostsze rozwiązania i zdać się na minimum obróbki. Wszystko, co chrupie, ocieka sokiem i przyjemnie orzeźwia, smakuje najlepiej!

Surówka z czerwonej kapusty z melasą z granatów

(4 porcje)

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj na mandolinie lub pokrój nożem na cienkie paski. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli, ugnieć dłońmi i odstaw, by nieco zmiękła. Grejpfrut obierz i odfiletuj, usuwając gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij na mniejsze kawałki i dodaj do kapusty. Dorzuć też pestki granatu, oliwę, melasę i syrop klonowy.

Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać nieco więcej melasy lub soku z cytryny w zależności od upodobań. Na końcu wmieszaj posiekany koper. Sałatkę podawaj posypaną posiekanymi orzechami uprażonymi na suchej patelni.

Colesław z brokułem

(4 porcje)

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę umyj, osusz i drobno poszatkuj. Brokuł umyj i podziel na różyczki, grubą łodygę odrzuć, mniejsze zostaw do sałatki. Brokuł poszatkuj najdrobniej jak potrafisz. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzuć warzywo do misy z kapustą, posól i ugnieć dłońmi, by lekko zmiękło.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj dokładnie, najlepiej dłońmi. Dopraw solą i pieprzem.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.