Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Październik - szybko, szybko! Przepis na marchewkowy pudding z pęczaku z karmelizowanym jabłkiem

Życie ze smakiem. Październik - szybko, szybko! Przepis na marchewkowy pudding z pęczaku z karmelizowanym jabłkiem Fot. 123rf
Dominika Wójciak

Przyszedł październik i zimno. Trzeba się rozgrzać i osłodzić sobie nieco życie. Nie sięgajcie jednak po słodycze, nie zapychajcie się cukrami prostymi. Jeśli chcecie dobrze, smacznie i zdrowo poprawić sobie humor, zróbcie pudding.

MARCHEWKOWY PUDDING Z PĘCZAKU Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM

Składniki: ¾ szklanki pęczaku, namoczonego w wodzie przez noc, 2 marchewki, 2 łyżki miodu, 3 szklanki pełnotłustego mleka, 8-12 śliwek węgierek, 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, dodatki: 2 łyżki masła, sól

PRZYGOTOWANIE:

Pęczak płuczemy na sicie. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łyżkę miodu rozgrzewamy z 1 łyżką masła. Wrzucamy marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy pęczak i przesmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy mleko i ¼ łyżeczki soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 30-40 minut, aż pęczak wchłonie mleko i będzie ugotowany al dente. Jeśli pudding jest zbyt gesty, pod koniec gotowania dolewamy do pęczaku nieco mleka.

Kiedy pęczak się gotuje, karmelizujemy śliwki. Owoce myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy pozostałe masło z miodem. Kiedy powstały syrop zacznie bulgotać, wrzucamy śliwki i karmelizujemy, aż owoce puszczą sok i obtoczą się gęstym maślano-miodowym syropem. Uważamy przy tym, by śliwki się nie rozpadły. Porcję puddingu podajemy ze śliwkami, skrapiamy obficie syropem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Uwagi: zamiast marchewki można wykorzystać np. pasternak albo dynię. Poza sezonem węgierki warto wymienić na jabłka lub gruszki.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.