Zostań wolontariuszem i Ty! Zbieraj żywność

Czytaj dalej
Fot. Sławomir Kowalski
Katarzyna Paczewska

Zostań wolontariuszem i Ty! Zbieraj żywność

Katarzyna Paczewska

Chcesz pomóc? Zgłoś się do lokalnego Banku Żywności. Organizatorzy 20. już Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na Was do 7 listopada.

Działaj w grupie przyjaciół lub w pojedynkę. - Paczka znajomych lub organizacja pozarządowa może przyjść do nas z propozycją zbiórki w wybranym przez siebie sklepie, albo zadeklarować uczestnictwo w zbiórce już gdzieś zaplanowanej - przekonują przedstawiciele Banków Żywności.

Tegoroczna, 20. Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się w dniach 25-27 listopada. Jednak chętni wolontariusze mogą zgłaszać się tylko do 7 listopada (najbliższy poniedziałek).

Dlaczego z takim wyprzedzeniem? Jak wyjaśniają organizatorzy, aby wszystko się udało, potrzeba dużo czasu na przygotowania. Chodzi o to, aby wspólnie zastanowić się nad możliwością zbiórki, którą proponujecie. Sprawdzić, czy wskazany przez Was sklep może w niej uczestniczyć. A może Wy na proponowanej liście (jest ona na stronie internetowej bankizywnosci.pl) znajdziecie miejsce, gdzie będziecie chcieli namawiać Polaków do tego, by pomagali ludziom najbardziej potrzebującym.

Gdzie u nas

Na terenie ukazywania się „Gazety Pomorskiej” działają trzy Banki Żywności. Oto kontakty do osób, które przyjmują zgłoszenia wolontariuszy:

W całym województwie kujawsko-pomorskim do zbiórki zgłosiło się na razie 95 sklepów. A z tej części Pomorskiego, gdzie mamy Czytelników, choćby w Chojnicach - 10 punktów.

Możecie też w dniach zbiórki podejść do sklepu, kupić jedzenie i włożyć je do oznaczonych koszyków. Mile widziane są: mąka, olej, przetwory mięsne, warzywne i owocowe oraz słodycze.

To dla nich

Żywność zbierana podczas akcji Wielkanocnej, Świątecznej, Podziel się Posiłkiem i innych lokalnych (to rocznie niemal dwa tysiące ton żywności) trafia później przez banki do 3800 organizacji i instytucji społecznych (m.in. jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych, hospicjów czy domów dziecka.

Nie szanujemy

Banki Żywności również edukują nas poprzez różne akcje. Dzięki nim nasza świadomość o tym, ile jedzenia marnujemy rośnie. Zaczynamy to zauważać i dane z roku na rok są lepsze. Jednak nadal mamy nad czym pracować. A dokładniej, jak podaje CBOS, co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni. Robią to częściej osoby zamożne.

Marnujemy głównie: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.) i owoce (27 proc.) - wynika z ostatniego badania MillwardBrown 2016 dla Federacji Polskich Banków Żywności.

Dlaczego wyrzucamy żywność? Najczęściej, bo przegapiliśmy termin przydatności do spożycia (38 proc.), zrobiliśmy zbyt duże zakupy (15 proc.) i zbyt duże porcje posiłków (13 proc.).

Katarzyna Paczewska

W „Gazecie Pomorskiej” pracuję od 2007 roku. W tekstach poruszam najczęściej tematykę cyberbezpieczeństwa, energetyczną i rynku pracy. Na drugim etacie - mama, a „po godzinach” - cyklistka.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.