Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Zabraknie nam chleba naszego prawdziwego? Nie ma chętnych do zawodu piekarza

Czytaj dalej
Fot. Małgorzata Genca
Gabriela Bogaczyk

Zabraknie nam chleba naszego prawdziwego? Nie ma chętnych do zawodu piekarza

Gabriela Bogaczyk

Pieczywo z Chin? To możliwe. Brakuje rąk do pracy w piekarni, bo nie ma chętnych do nauki zawodu. Piekarze obawiają się, że to wszystko prowadzi do końca ery rzemieślniczych piekarni i wypieku prawdziwego dobrego chleba.

- Nasza piekarnia działa od 1940 roku. Najpierw prowadził ją mój ojciec, teraz ja z synem. Pracuje u nas sześciu piekarzy. Przydałoby się jeszcze ze dwóch, cały czas szukamy, ale nie ma. Problem w tym, że nie ma chętnych uczniów do tego zawodu. Nie wiem, kto będzie pracował w przyszłości - obawia się Krzysztof Zubrzycki z Piekarni Zubrzyccy w Nałęczowie.

Pozostało jeszcze 94% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa promocyjna

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

Aktywujesz kod bez rejestracji

Odblokowujesz dostęp jednorazowo, tylko na tej przeglądarce. Jeżeli chcesz w przyszłości wrócić do tego artykułu, skorzystaj z opcji aktywacji kodu z rejestracją - zarejestruj się.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i czytaj bez rejestracji" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

odzyskaj hasło

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zaloguj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Aby móc przetwarzać Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail dla celów przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy Cię o wyrażenie poniżej wskazanych zgód.

Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Cofnięcie zgody nie wpłynie jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych przed wycofaniem zgody. Szczegóły dotyczące zgody, w tym jej wycofania, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności oraz w swoim profilu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa. Szczegółowe zasady przetwarzania danych osobowych przez Polska Press oraz uprawnienia użytkowników Serwisu Polskatimes z tym związane zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez nas w szczególności w celu wykonania umowy (usługa świadczona drogą elektroniczną), w celach marketingowych w zakresie udzielonych zgód, jak też w innych celach marketingowych na podstawie naszego uzasadnionego interesu. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne. Przysługuje Ci prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych a także prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień oraz celów przetwarzania danych przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

* Jeżeli klikniesz „Zaznacz wszystkie poniższe zgody” automatycznie zaznaczasz wszystkie zgody. Możesz też zaznaczyć lub odznaczyć każdą ze zgód z osobna.

** Zgoda wymagana.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zarejestruj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Gabriela Bogaczyk

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Tow Wiesław

Zasadnicze pytanie, gdzie mogę w LLU w sposób niefikcyjny, czyli nie na jakichś słabych kursach, nauczyć się tego zawodu? Chętnie poświęcę czas na przekwalifikowanie się tylko nie mam z kim i gdzie. Najbliższe takie kursy to CKU dla dorosłych w Krakowie. Piekarnie w Lublinie upadają bo wpuściliscie Europiek na strefę na Felinie i zrobili fabrykę chleba. A co do zjawiska pieczenia w domu, to nie ma znaczenia czy uważasz siebiecza piekarza czy nie. Znam ludzi, którzy z pasji pieką chleb w domu, dzielą się nim, sprzedają czasem, odtwarzają stare receptury, eksperymentują z mąkami, mielą zboże, atechniki piekarskie mają w jednym palcu o wiele bardziej niż uczeń po szkole . Ten rzemieślniczy domowy chleb jest o niebo smaczniejszy niż ten szajs ze sklepu i jest chlebem zgodnie z podręcznikami technologii piekarskich. Nie rozumiem też czemu piekarze zawodowi przeciwstawiają sobie grupę domowych piekarzy? Działamy w tym samym interesie czyli walczymy o dobry, uczciwy i smaczny i chleb. I jesteśmy ich potencjalnymi klientami, którzy po dobry chleb na pewno przyjdą do piekarni...

plus.pomorska.pl

świąteczna obniżka o 50%

Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej na pół roku!

74,00 148,00

Wyjątkowa świąteczna okazja! Tylko do 27 grudnia prenumerata cyfrowa na pół roku kosztuje aż o połowę mniej. Skorzystaj i ciesz się pełnym dostępem!

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.