Polska kuchnia zmieniała się przez wieki. Niektóre produkty pojawiały się, inne znikały. Dziś mamy modę na prawdziwie historyczną kuchnię. Jest ona też przedmiotem poważnych badań naukowych.
O ile potrafimy powiedzieć, co jadali nasi przodkowie w czasach pierwszych Piastów, to nie bardzo jesteśmy w stanie stwierdzić, jak wyglądała ich kuchnia. Danych w tej pierwszej kwestii dostarczają nam badania archeologiczne. Poddani Mieszka i jego następców jadali potrawy przygotowywane ze zbóż takich jak pszenica, żyto i proso (głównie kasze), mięso zwierząt hodowlanych i dzikich, ryby, a także warzywa, owoce i zioła. Wiemy, że stosowano przyprawy i sól. Pito piwo i miody.
- Gorzej jest z ustaleniem, jak przygotowywano potrawy, jakie techniki kulinarne stosowano i jak smakowały efekty tych działań. Do tego nie mamy po prostu źródeł pisanych. Pewne ślady możemy znaleźć w kronice Galla Anonima, który opisując ucztę postrzyżynową Ziemowita wymienia piwo i prosiaka. Możemy też sięgnąć do źródeł obcych, np. do przekazów frankońskich misjonarzy z IX w., którzy opisywali barbarzyńców Sasów, składających piwo w ofierze swoim bogom - mówi prof. Jarosław Dumanowski, historyk jedzenia, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu, współautor książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”.
Post przez pół roku
Przełom w diecie przyszłych Polaków przyniosło chrześcijaństwo. Na ziemiach polskich pojawiły się wtedy produkty wcześniej nieznane, a teraz konieczne ze względu na wymogi nowej wiary i jej liturgii. Mowa o winie, oliwie i białym chlebie z pszenicy. W ten sposób do północnej (tak była określana) kuchni Słowian weszły - już na stałe jak się okazało - elementy południowe, śródziemnomorskie. Wprawdzie pierwsze wina i oliwy przywieziono do Polski z Zachodu (lub Południa), ale potem pojawiły się rodzime winnice i opanowano sposoby sporządzania oliwy na miejscu, a także pieczenia białego chleba potrzebnego do sprawowania mszy.
W dalszej części tekstu:
- w jaki jeszcze sposób chrześcijaństwo wpłynęło na sposób odżywiania się Polaków
- jakie zmiany w podejściu do jedzenia przyniosło odrodzenie
- które rośliny zyskały popularność w polskiej kuchni
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień