Wąż skusił Ewę jabłkiem, czyli skąd wziął się cydr [zdjęcia, wideo]

Czytaj dalej
Fot. Matthew Mead
Anna Stasiewicz

Wąż skusił Ewę jabłkiem, czyli skąd wziął się cydr [zdjęcia, wideo]

Anna Stasiewicz

Cydr to napój doskonały dla tych, którzy nie lubią mocnych alkoholi. Trzeba jednocześnie pamiętać, że cydr jednak alkohol zawiera i picie go jak sok może okazać się zdradliwe.

Chociaż cydr ma długą historię, to w Polsce jeszcze niedawno nie był powszechnie znany, przynajmniej przez masowego konsumenta. Z drugiej jednak strony pierwsza wzmianka o cydrze w naszym kraju pochodzi z książki z przepisami Krescencjusza z... 1571 roku. Kiedy w czasach starożytnych Rzymianie podbili Bretanię, zauważyli, jak rdzenni mieszkańcy tamtych terenów, czyli Celtowie, doprowadzają sok z jabłek do fermentacji. Otrzymywany w ten sposób alkoholowy napój to właśnie cydr. W średniowieczu produkcja rozwinęła się najpierw w Hiszpanii, następnie w Normandii, Anglii i Walii. W XIV wieku cydr w Normandii był tak popularny jak piwo i wino. Od 1371 roku w Caen sprzedawano prawie tyle samo cydru co wina. Wysyłano go nawet statkami rzecznymi na paryski rynek. W czasie wojny stuletniej na obszarze Normandii na cydr nałożono bardzo wysokie cło. Po wojnie jego popularność znów wzrosła. W 1532 roku Franciszek I odwiedził Normandię i zamówił kilka beczek cydru.

Ogromna popularność cydru w Anglii paradoksalnie przyczyniła się do jego upadku w połowie XVIII wieku. Wcześniej jego produkcja odbywała się przede wszystkim na wsiach. W ślad za pierwszymi zamieszkami rewolucji przemysłowej i przeprowadzkami pracowników z farm do miejskich fabryk, jakość angielskiego cydru zaczęła upadać. Kupcy bez skrupułów zaczęli skupować duże ilości słodkiego, niesfermentowanego soku i produkować rozwodnione napoje, przypominające prawdziwy cydr tylko z nazwy.

Cydr, inaczej jabłecznik, z francuskiego cidre, po angielsku to napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, o zawartości alkoholu od 1,2 do 8,5 procent. Ma świeży aromat i lekko słodkawy, kwaskowo-orzeźwiający smak jabłek. Jest wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego.

Największymi producentami cydru są: Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Niemcy. Cydr jest najbardziej popularny w Europie. Tutaj przypada aż 69 procent światowego spożycia.

W Anglii, w hrabstwie Kornwalia, jest nawet turystyczna linia kolejowa Looe Valley Line, zwana „szlakiem cydru”. Prowadzi z Liskeard do Looe. Wzdłuż trasy znajdują się przystanki, przy których znajdują się puby. Turyści degustują tam ten charakterystyczny dla południowo-zachodniej Anglii napój. Informacje o kursach znajdują się na każdym dworcu obsługiwanym przez linię First Great Western. Czas przejazdu, łącznie z konsumpcją, wynosi około 7 godzin.



Kuchnia śródziemnomorska: placuszki z cukinii oraz krewetki na cydrze z chorizo (źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)
Anna Stasiewicz

W redakcji odpowiadam za lokalny samorząd i działania władz, chociaż z racji mojego wykształcenia, w kręgu zainteresowań jest również historia oraz polityka samorządowa.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.