Joanna Maciejewska

W Toruniu zamurowali kapsułę czasu dla potomnych

W Toruniu zamurowali kapsułę czasu dla potomnych
Joanna Maciejewska

W Domu Mikołaja Kopernika, gdzie trwa remont, obecnie prowadzony jest wykop pod fundament windy od tylnej strony kamienicy nr 17.

Fragment muru i kapsuła

- W wyniku odsłonięcia fundamentów budynku odkryty został bardzo ciekawy fragment murów ukazujący dawne wejście do piwnicy. Po zarchiwizowaniu i przeprowadzeniu dokumentacji, podjęto decyzję o zamurowaniu wnęki z uwagi na stabilność konstrukcyjną budynku - informuje Hubert Smolarek z działu promocji Muzeum Okręgowego w Toruniu.

Do „kapsuły czasu”, którą zamurowano w Domu Mikołaja Kopernika, trafił m.in. list i pocztówki ze starą ekspozycją. Kiedy będzie można ją zwiedzać? O tym w dalszej części artykułu.

Pozostało jeszcze 81% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Joanna Maciejewska

Od września 2015 roku pracuję w toruńskim oddziale "Gazety Pomorskiej". Prywatnie pełnoetatowa mama, od zawsze zauroczona poezją śpiewaną, teatrem i podróżami.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.pomorska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Polska Press Sp. z o.o.