W kuchni łączą tradycję z nowoczesnością

Czytaj dalej
Fot. Grzegorz Olkowski
(pb)

W kuchni łączą tradycję z nowoczesnością

(pb)

Dwie torunianki - Izabela i Katarzyna Radomskie od pięciu lat prowadzą kulinarnego bloga „Paleta Smaku” i inspirują innych do gotowania.

- To właśnie Iza, która po skończeniu malarstwa na Wydziale Sztuk Pięknych postanowiła radykalnie zmienić swoje zainteresowania i zostać kucharką, zaraziła mnie pasją do gotowania - opowiada Katarzyna Radomska.

Kulinarna blogerka twierdzi, że takie wspólne gotowanie zbliża ludzi.

Świąteczne przepisy

Blogujące siostry już kilka dni temu rozpoczęły przygotowanie przepisów dla internautów na świąteczne dania. Jak mówi Katarzyna ludzie, którzy odwiedzają „Paletę Smaku”, szukają dobrze znanych potraw, ale są też otwarci na kulinarne nowości.

- Wigilia w polskich domach jest dość tradycyjna, to widać po poszukiwaniach na naszym blogu - mówi kulinarna blogerka. - Ludzie chcą znaleźć przepisy na pierogi, pieczoną kaczkę, która jest idealna na kolejny dzień świąt, czy rybę po grecku. Jeśli ktoś miał takie potrawy w domu, to teraz sam chce nauczyć się je przygotowywać. Nowością jest to, że na stole coraz częściej pojawiają się inne ryby. Rządzi już nie tylko karp, ale różne odmiany łososia.

Garść przydatnych rad

W domu u Katarzyny Radomskiej robi się już świątecznie, ponieważ osławione w polskiej kuchni pierogi można zrobić wcześniej i zamrozić, a dobrze zaplanowana praca i podział obowiązków to połowa sukcesu w przypadku dobrego kucharza, który przygotowuje święta.

Okazuje się, że ryba po grecku najlepiej smakuje po dwóch dniach od przyrządzenia, a wszystkie potrawy na ciepło, np. czerwony barszcz czy zupę rybną powinniśmy zrobić na kilka godzin przed wigilijną kolacją.

Kulinarne nowości

Z takim racjonalnym podejściem do gotowania na święta Bożego Narodzenia na pewno wystarczy nam czasu na kulinarne eksperymenty, np. łososia pod pistacjową pierzynką. To jedno z dań, które cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród internautów.

Przepis można znaleźć na stronie: www.paletasmaku.blogspot.com.

- Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ale przede wszystkim namawiam wszystkich do wspólnego gotowania nie tylko od święta - dodaje Katarzyna. - Warto się przekonać, że to naprawdę świetna zabawa i okazja do wspólnego spędzenia czasu. Jestem pewna, że już za chwilę w każdym polskim domu przyda się każda para rąk do pracy, więc nawet jeśli ktoś nie potrafi gotować, to na pewno potrafi np. zmywać naczynia. Liczą się przede wszystkim dobre chęci.

(pb)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.