Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W kiełbasie surowej „Metka Bawarska” oraz „Polska w Folii” wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes.
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną w dwóch kiełbasach wyprodukowanych przez PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski z Miedzna (pod Osiem). Szczegóły:
- Kiełbasa surowa Metka Bawarska, nr partii - 20190516, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008, termin przydatności do spożycia - 30 maja 2019.
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w dwóch kiełbasach wyprodukowanych przez PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski z Miedzna (pod Osiem). Bakteria Listeria jest odporna. Potrafi rozmnażać się w temperaturze panującej w lodówce. Ma zdolność przeżycia w zamrożonej żywności.
O szczegółach czytaj w pełnej wersji artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień