Katarzyna Paczewska

Uwaga, bakteria w kiełbasie. Nie jedz! A pojemniki dokładnie umyj i wyparz

Uwaga, bakteria w kiełbasie. Nie jedz! A pojemniki dokładnie umyj i wyparz Fot. Pixabay
Katarzyna Paczewska

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W kiełbasie surowej „Metka Bawarska” oraz „Polska w Folii” wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną w dwóch kiełbasach wyprodukowanych przez PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski z Miedzna (pod Osiem). Szczegóły:

- Kiełbasa surowa Metka Bawarska, nr partii - 20190516, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008, termin przydatności do spożycia - 30 maja 2019.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w dwóch kiełbasach wyprodukowanych przez PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski z Miedzna (pod Osiem). Bakteria Listeria jest odporna. Potrafi rozmnażać się  w temperaturze panującej w lodówce. Ma zdolność przeżycia w zamrożonej żywności. 

O szczegółach czytaj w pełnej wersji artykułu.

Pozostało jeszcze 79% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Katarzyna Paczewska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.pomorska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.