Szprycowane mięso. Jak nas oszukują producenci żywności
Producenci mięsa mieli wstrzykiwać w filety z kurczaków wodę z solą i sprzedawać je wytwórcy wędlin. Sprawę bada sąd. Pokrzywdzona firma i oskarżony będą mediować. Jednak przykładów nieprawidłowości przy produkcji i sprzedaży mięsa jest więcej.
Przed Sądem Okręgowym w Lublinie rozpoczął się w czwartek proces dotyczący 43 ton mięsa kurczaków, do którego miała być wstrzykiwana woda z solą. Producent mięsa oraz pośrednik z gminy Niemce Sylwester K. i Rafał T. są oskarżeni o oszustwo. Grozi im kara do 8 lat. Pokrzywdzonym jest producent wędlin z woj. wielkopolskiego, który zapłacił za mięso 92 tys. zł. Faktury za następne dostawy na łączną kwotę około 363 tys. zł nie zostały opłacone, ponieważ sprawa wyszła na jaw.
Z artukułu dowiesz się jak trafiono na trop fałszowanej żywności
Lista zastrzeżeń Inspekcji Handlowej do sprzedawców mięsa jest długa
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień