Szprycowane mięso. Jak nas oszukują producenci żywności

Czytaj dalej
Małgorzata Szlachetka, Piotr Nowak

Szprycowane mięso. Jak nas oszukują producenci żywności

Małgorzata Szlachetka, Piotr Nowak

Producenci mięsa mieli wstrzykiwać w filety z kurczaków wodę z solą i sprzedawać je wytwórcy wędlin. Sprawę bada sąd. Pokrzywdzona firma i oskarżony będą mediować. Jednak przykładów nieprawidłowości przy produkcji i sprzedaży mięsa jest więcej.

Przed Sądem Okręgowym w Lublinie rozpoczął się w czwartek proces dotyczący 43 ton mięsa kurczaków, do którego miała być wstrzykiwana woda z solą. Producent mięsa oraz pośrednik z gminy Niemce Sylwester K. i Rafał T. są oskarżeni o oszustwo. Grozi im kara do 8 lat. Pokrzywdzonym jest producent wędlin z woj. wielkopolskiego, który zapłacił za mięso 92 tys. zł. Faktury za następne dostawy na łączną kwotę około 363 tys. zł nie zostały opłacone, ponieważ sprawa wyszła na jaw.

Z artukułu dowiesz się jak trafiono na trop fałszowanej żywności

Lista zastrzeżeń Inspekcji Handlowej do sprzedawców mięsa jest długa

Pozostało jeszcze 77% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Małgorzata Szlachetka, Piotr Nowak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.