Szef kuchni poleca: Kacza pierś [ZDJĘCIA]

Czytaj dalej
Patryk Drabek

Szef kuchni poleca: Kacza pierś [ZDJĘCIA]

Patryk Drabek

Szef kuchni w Restauracji Ogrodowej Hotelu Fajkier poleca pieczoną kaczą pierś w sosie żurawinowym z jabłkiem oraz kluskami gnocchi i glazurowaną marchewką.

To wykwintne i smaczne danie. Pierś z kaczki - zanim trafi na stół - jest marynowana w ziołach i pomarańczach, aby nabrała soczystości, zapachu i smaku. Całość uzupełnia sos żurawinowy z drylowanymi jabłkami.

Jak przygotować tę potrawę?

Cztery piersi z kaczki (po 200 gram) marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem plastrów pomarańczy, majerankiem oraz zestawem ziół.

Zostawiamy na 24 godziny, a następnie smażymy i opiekamy w piekarniku.

Podajemy, krojąc w plastry i polewając sosem z żurawiny.

Skład sosu: Żurawina (200 gramów), a do tego 150 mililitrów czerwonego wina. Gotujemy do zawiesistej konsystencji i następnie dodajemy drylowane jabłka.

Najlepszym dodatkiem do kaczej piersi są kluseczki gnocchi oraz małe marchewki glazurowane na maśle i miodzie.

Smacznego!

Patryk Drabek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.