„Szablok z kapustom”, czyli smaki z babcinej kuchni

Czytaj dalej
Fot. Jolanta Młodecka
Jolanta Młodeckajolanta.mlodecka@pomorska.pl

„Szablok z kapustom”, czyli smaki z babcinej kuchni

Jolanta Młodeckajolanta.mlodecka@pomorska.pl

39 produktów regionalnych zaprezentowały na konkursie „Od zakwasu do żurku kujawskiego” gospodynie z powiatu radziejowskiego.

Kiedy sięgamy w przeszłość, próbując przywołać wspomnienia, uzmysławiamy sobie, że jednym z najlepiej zachowanych obrazów z dzieciństwa jest wspomnienie kuchni. To tam babcie i mamy wyczarowywały czasem bardzo proste potrawy, jakże bliskie dzisiaj naszemu sercu. Zachować te smaki, tradycje, przekazać je młodym - oto jeden z celów konkursu „Od zakwasu do żurku kujawskiego”.

Pokaz zorganizowano w gościnnej świetlicy w Biskupicach. Jury przyznało nagrody: produkty pochodzenia zwierzęcego wyróżnione zostały: ryby z dołka na kwaśno - Anny Kamińskiej, Bodzanowo Drugie; nadziunko - Beaty Witkowskiej, Witowo; miód z ziół kujawskich - Janusza Witkowskiego, Pścininek

Kategoria produkty pochodzenia roślinnego: ciastka maszynkowe - Beaty Witkowskiej, Witowo; pączki z ziemniaków - Ireny Szałek, Kościelna Wieś; kujawskie powidła śliwkowe - Iwony Lorenc, Pieńki Kościelskie

Inne: parzybroda - Anny Łyczak, Pilichowo; groch z kapusta i smażonką - Anny Sobieraj, Zborowiec; winko z chabru - Renaty Dzik, Bronisław.

Komisja przyznała nagrodę specjalną za kaszę ze skwarkami Barbarze Ornat z Bodzanowa Drugiego. Gratulacje!

Jolanta Młodeckajolanta.mlodecka@pomorska.pl

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.