![- Pierogów nie zabraknie. Ulepimy ich aż tonę - mówi Adam Kowalewski (z prawej) z „Pierogarni pod Aniołami”](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2d/0d/5a32e7b4d2b4c_o,size,1088x550,opt,w,q,71,h,1cd531.jpg)
Przygotowanie świątecznych potraw zajmuje sporo czasu, dlatego bydgoszczanie coraz chętniej zamawiają w restauracjach gotowe dania na Wigilię.
- Na wigilijną kolację zaprosiłam rodzinę. Będzie 10 osób - mówi pani Halina z Wyżyn. - Część potraw zrobię sama, ale te najbardziej czasochłonne, czyli pierogi i ryby w galarecie, w tym karpia, sandacza i pstrąga, zamówię w jednej z bydgoskich restauracji. Zrobiłam już wstępny kosztorys i wyszło mi, że zapłacę około 300-350 zł. W ten sposób zaoszczędzę trochę czasu, bo muszę jeszcze solidnie wysprzątać mieszkanie.
Pierogi, barszcz i śledzik
W Bydgoszczy wiele lokali oferuje bogate świąteczne menu.
- Zamówienia przyjmujemy do najbliższej środy - mówi Adam Kowalewski, szef kuchni w „Pierogarni pod Aniołami”. - Jednak trzeba pamiętać, że nie zapewniamy dowozu do domu, po odbiór trzeba przyjść osobiście. Pierogi będą na zamówienie, ale też dostępne w wolnej sprzedaży. Ulepimy ich tonę, w tym te najbardziej pożądane na święta, czyli z kapustą i grzybami oraz samymi borowikami. Nie powinno ich zabraknąć.
w dalszej części artykułu, o tym, gdzie, za ile i do kiedy w Bydgoszczy można kupić wigilijne potrawy
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień