(JED)

Surowe kakao prosto z wnętrza owocu zamiast z pudełka lub słoika

owoc kakaowca Fot. (JED) owoc kakaowca
(JED)

Spragnieni nowych doznań smakowych i wyedukowani przez podróże do egzotycznych krajów coraz chętniej sięgamy po nietypowe owoce i warzywa.

Jednym z nich jest owoc kakaowca. W pierwszej chwili może przypominać ogromną pestkę lub melon o nietypowej skórce. W rzeczywistości jest to owoc z jakim zetknął się już Krzysztof Kolumb, bo owoce rosną w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Północnej. Współcześnie są uprawiane na skalę przemysłową w Afryce.

Pozostało jeszcze 52% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.