Quinoa, czyli pyszna komosa ryżowa

Czytaj dalej
Fot. Matthew Mead
Joanna Pluta

Quinoa, czyli pyszna komosa ryżowa

Joanna Pluta

Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, quinoa zyskuje coraz większą popularność w Polsce i stanowi alternatywę dla ryżu i kasz.

Nazywana jest także ryżem peruwiańskim. I właściwie nie jest zbożem. Z całą pewnością powinna się raz na jakiś czas pojawiać na naszych stołach. Głównie ze względu na to, że jest źródłem pełnowartościowego białka. Zatem powinna wchodzić w skład diety osób, które nie jedzą mięsa. Ponadto zawiera bardzo dużo składników mineralnych.

Komosa może zapobiegać rozwijaniu się nowotworów. Ma dużo witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych. Wspomaga odchudzanie, ma bardzo niski indeks glikemiczny. Składniki w niej zawarte dobroczynnie działają także na nasz układ krążenia. A przede wszystkim jest pyszna. Polecana jest dzieciom, ponieważ stymuluje wzrost i rozwój kości.

Komosę można przyrządzać na różne sposoby, tu ograniczeniem będzie tylko nasza wyobraźnia. Za półkilogramową paczkę komosy zapłacimy około 25-30 złotych.


Komosa w sam raz na obiad
Create your own infographics

Joanna Pluta

W "Pomorskiej" zajmuję się dwoma tematami - kulturą i zdrowiem. Ten pierwszy jest zdecydowanie bardziej fascynujący. Drugi natomiast daje o wiele więcej satysfakcji.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.