Poznaj przepisy młodego kucharza

Czytaj dalej
Fot. archiwum domowe mateusza
Magda Weidner

Poznaj przepisy młodego kucharza

Magda Weidner

Zapraszamy Was do kuchni na wspólne gotowanie z Mateuszem Truszkiewicze. Poznajcie jego pomysły, które idealnie sprawdzą obiad, podwieczorek, przystawkę czy też kolację.

Pieczone marchewki z pastą sezamową

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki dla dwóch osób:
500 g obranych marchewek, 2 łyżki syropu klonowego,
3 łyżki pasty Tahini (sezamowej) 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Marchewki kroimy na ćwiartki, coś w rodzaju frytek. Polewamy syropem klonowym, pastą solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Posypujemy uprażonymi pestkami. Podajemy jako przekąskę np. z dipem jogurtowym lub jako dodatek do mięsa.

Sałatka na ciepło z kurczakiem

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki dla trzech osób:
liście roszponki, rucoli i szpinaku – po 2 garści, 1 marchewka, 1 gruszka,
pół mango, garść orzechów pinii, 75 g sera brie, 1 pierś z kurczaka,
5 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku,
6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu, tymianku i oliwie. Odstawiamy na kilka minut. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i karmelizujemy z kilkoma łyżkami wody i miodem do miękkości marchewki. Ściągamy marchewki na tej samej patelni podsmażamy orzeszki, ściągamy. Na patelnie dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego i 4-5 łyżek oliwy z oliwek – to będzie dressing. Smażymy kurczaka na 2 łyżkach oliwy po 6 minut na stronę. Odkładamy mięso by odpoczęło. Do miski wrzucamy umyte sałaty, szpinak, pomidorki pokrojone w ćwiartki, pokruszony ser, obrane i pokrojone w kostkę owoce, marchewkę i orzeszki. Mieszamy z kilkoma łyżkami dressingu. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na wierzchu, polewamy pozostałym dressingiem.

Roladki z idyka w sosie musztardowo - śmietanowym

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

2 kotlety z filetów z indyka, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 6 plastrów szynki parmeńskiej, gorgonzola, mozzarella, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory w oleju, miód, musztarda, śmietana 30 proc., sól, pieprz, tymianek, świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
Rozbijamy kotlety z indyka i smarujemy olejem z suszonych pomidorów, a następnie wykładamy na mięso kawałki mozzarelli i suszone pomidory. Całość solimy, dodajemy pieprz i tymianek. Zawijamy w rolady i owijamy szynka parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia szklankę osolonej wody i wsypujemy wypłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy gorgonzolę i śmietankę 30%, ewentualnie trochę soli. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby odpoczęło, na kilka minut. Następnie kroimy w grube plastry i rozkładamy na kaszę. Do sosu który powstał z pieczenia mięsa i pomidorków dodajemy miód, musztardę i śmietankę – całość mieszamy. Wylewamy sos przed kaszę i mięso. Posypujemy natką pietruszki i dodajemy na talerz pomidory koktajlowe.

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki dla trzech osób:
2 polędwiczki wieprzowe, 3 duże ziemniaki, 2 szalotki, 0,5 kg pieczarek, szklanka białego wina, 200 ml śmietanki 30 proc., olej, masło klarowane – 2 łyżki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Od polędwiczek odkrawamy błony, przyprawiamy i podsmażamy do zezłocenia. Pieczemy 15 minut bez przykrycia (piekarnik góra-dół). W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki ziemniaki oraz pieczarki. Grzyby i szalotki wrzucamy na patelnię po mięsie, dolewamy wino i odparowujemy kilka minut. Na patelni z dużą ilością oleju smażymy ziemniaki do uzyskania złotego koloru. Do pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Wyciągamy polędwiczkę z pieca i odstawiamy na 5-8 minut. Po upływie czasu kroimy mięso w medaliony, doprawiamy i na talerzu posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki odsączamy z tłuszczu, podajemy z mięsem i sosem.

Orientalny łosoś z pary

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki dla trzech osób:
600 gr fileta z łososia, około 2 cm startego imbiru, 2 ząbki czosnku, sok z limonki,300 ml soku pomarańczowego, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego,2 łyżeczki brązowego cukru, 3 łyżeczki białego octu winnego, 3 łyżki podprażonego sezamu, sól, pieprz, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, fileciki z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:
Łososia obieramy ze skóry, przeglądamy czy nie ma ości i marynujemy w 2 łyżkach oleju sezamowego, imbirze, czosnku przeciśniętym przez praskę, soku z limonki, soli i pieprzu . Ostawiamy na ok. godzinę do lodówki. Każdy kawałek łososia umieszczamy na folii aluminiowej i zamykamy w paczuszkę.

Umieszczamy w urządzeniu do gotowania na parze, lub na durszlaku umieszczonym na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Parujemy 10-12 minut. W między czasie robimy sos: do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, sos sojowy, resztę oleju sezamowego, cukier, ocet. Zagęszczamy mąką i gotujemy aż zgęstnieje. Z obranej pomarańczy wycinamy fileciki – cząstki bez białych błonek. Gotową rybę polewamy sosem, na sos kładziemy cząstki pomarańczy i posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Racuchy jogurtowe

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki dla 2 osób:
3/4 szklanki mąki
1 jajo
150 ml jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki borówek lub jagód
2 łyżki cukru drobnego
cukier puder i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajem, jogurtem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż kwaśna śmietana. Dodajemy umyte owoce, lekko mieszamy. Smażymy okrągłe placki na klarowanym maśle, odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i listkami mięty.

Muffinki waniliowo - jagodowe z kremem i owocami

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
225 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
2 jaja
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę więcej niż 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki jagód lub borówek
budyń waniliowy
400 ml mleka
owoce do dekoracji, listki mięty

Sposób przygotowania:
Ucieramy 100 g masła z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po 1 jajku. Do masy dokładamy esencję waniliową lub ziarenka wanilii oraz jogurt, następnie przesianą mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko niezbyt starannie z owocami. Masę wykładamy do foremek nie do samej góry. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni do suchego patyczka. Gotujemy budyń waniliowy rozrobiony w pół szkl. mleka, wlewamy do ok. 300 ml gotującego się mleka. Po ostudzeniu miksujemy z pozostałym miękkim masłem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wykładamy krem na babeczki, dekorujemy owocami, np. mango, truskawkami i miętą.

Serniczki waniliowo cytrynowe z owocami

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki na 12 sztuk
120 g kruchych ciasteczek
100 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty
1 opakowanie budyniu śmietankowego
lub waniliowego
cukier waniliowy lub laskę wanilii
skórka ze sparzonej cytryny
niecała szklanka cukru
2 jajka
świeże owoce do dekoracji np. maliny, borówki, jagody
cukier puder

Sposób przygotowania:
Miksujemy ze sobą 120 gramów kruchych ciasteczek i 100 gramów masła. Do miski wrzucamy 500 gramów twarogu sernikowego, 250 gramów ricotty opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, cukier waniliowy lub laskę wanilii, skórkę ze sparzonej cytryny, niecałą szklankę cukru i mieszamy rózgą. Do masy dodajemy 2 jajka, mieszamy. Foremki do muffinków wykładamy masą ciasteczkowo - maślaną, wlewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Po tym czasie zostawiamy serniczki w zamkniętym piecu na 10 minut. Potem studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Dekorujemy świeżymi owocami, pudrem i miętą.


Kruche tartaletki z kremem i owocami

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki na 3 tartaletki:
175 g mąki
110 g masła
50 ml wody
szczypta soli
15 g cukru
250-300 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 36 proc.
3 łyżki cukru pudru
skórka z połówki pomarańczy
2 łyżeczki soku z cytryny
owoce do dekoracji, np. mango, granat, maliny, borówki gruszki, itp.

Sposób przygotowania:
Z mąki, zimnego masła, wody i soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy w folii do lodówki na 20-30 minut by odpoczęło. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
W tym czasie robimy krem: ubijamy śmietanę z cukrem, mieszamy z kremem mascarpone, dodajemy sok z cytryny i sparzoną skórkę pomarańczową. Ciasto wykładamy do małych foremek na tartaletki. Pieczemy nakłute widelcem, najlepiej wyłożone fasolą lub grochem ok. 13-16 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem i ulubione owoce.

Pasta guacamole

Poznaj przepisy młodego kucharza
archiwum domowe mateusza

Składniki:
1 avocado
sok z limonki
pół papryczki chili
(bez pestek)
garść kolendry
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Z podanych składników w miseczce tworzymy niezbyt gładką pastę za pomocą widelca. Nakładamy na grzankę z ulubionego chleba lub bułki. Posypujemy garścią kiełków brokuła i plasterkami rzodkiewki.
Polewamy ulubioną oliwą.

Magda Weidner

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.