Pałuckie jadło jest wyśmienite!

Czytaj dalej
Fot. Joanna Bejma
(pak)redakcja.znin@pomorska.pl

Pałuckie jadło jest wyśmienite!

(pak)redakcja.znin@pomorska.pl

Udowadnia to Krzysztof Leśniewski, który od dłuższego czasu propaguje nasze rodzime smaki. Właśnie wydał książkę pt. „Kuchnia Pałucka”.

Od lat zbiera przepisy i interesuje się pałuckimi zwyczajami. Tych pierwszych uzbierało się tyle, że wydał w końcu książkę. Wcześniej pisywał artykuły do gazet, prowadził prelekcje, zaistniał też na łamach folderu wydanego przez Starostwo Powiatowe w Żninie. Był także współautorem książki „Smaki Pałuk” (wydanej przez LGD - Pałuki Wspólna Sprawa”.

„Kuchnia Pałucka” jest pierwszym w pełni autorskim wydawnictwem Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej. Jego promocję zorganizowano w barcińskiej bibliotece.

- Nie wszyscy widzieli w tym jakiś potencjał, każdy myślał poszuka, poszuka, a skończy się na tym, że nic nie wyda. Okazało się że miałem tyle determinacji, że jednak, udało się - mówił autor wydawnictwa.

Podczas tego spotkania dowiedzieliśmy się nie tylko kiedy i jak przyrządzano dawne potrawy (niegdyś robiono to według pór roku). To była prawdziwa podróż w czasie. Osoby, które przybyły do książnicy usłyszały wiele ciekawostek dotyczących m.in. nazewnictwa danych potraw, a także tradycji Pałuk i życia dawnych Pałuczan. Książka zawiera 150 różnorodnych przepisów. Wstęp do niej napisał Mirosław Binkowski, znawca i propagator mowy pałuckiej.

(pak)redakcja.znin@pomorska.pl

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.