Owocowe koło gospodyń w Węgiersku

Czytaj dalej
Fot. nadesłane
Agata Wodzień-Nowak

Owocowe koło gospodyń w Węgiersku

Agata Wodzień-Nowak

Owoce na torcie, a może tort w postaci śliwy lub jabłoni? To słodkie propozycje pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Węgiersku Trwa plebiscyt „Pomorskiej” dla KGW. Przedstawiamy uczestniczki

„Pewnego razu przez osadę położoną niedaleko golubskiego zamku przejeżdżał magnat węgierski. Jadąc pustkowiem, zauważył stare drzewo śliwy. Zachwycony tym widokiem wysiadł z karety, by zerwać kilka śliwek. Tak mu zasmakowały, że rozkazał rycerzom zerwać wszystkie owoce i zrobić z nich wino. Polecił też, by w ogrodzie posadzić wiele drzewek śliwki węgierki. Na pamiątkę nazwał osadę Węgiersk”. Taką legendarną opowieścią przedstawiają swoją wioskę panie z KGW w Węgiersku.

Postanowiły wykorzystać nazwę wsi i powołały do życia Owocową Wioskę - jedną z 12 wiosek tematycznych w Kujawsko-Pomorskiem. W sąsiedztwie istnieje Wioska Maciejowej Duszy, czyli Macikowo, z którym obok KGW z Podzamku Golubskiego czy Skępego panie najczęściej współpracują.

Węgiersk leży w gminie Golub-Dobrzyń. Istniejącemu tu kołu gospodyń przewodniczy Małgorzata Kamińska. Panie od niespełna 4 lat mają swoją siedzibę w remizie. Udzielają się seniorki i nastolatki. Już 18 osób.

- Głównym zadaniem naszej działalności jest kultywowanie tradycji ziemi dobrzyńskiej - mówi Małgorzata Kamińska. - Posiadamy komplety strojów stylizowanych na stroje kujawskie - dodaje z dumą. Niebiesko-biało-czerwone ubiory panie przywdziewają na jarmarki i wszystkie większe wyjścia. Wykorzystały je także podczas inscenizacji wesela dobrzyńskiego, którą zorganizowały.

- Ze względu na legendę naszej miejscowości jesteśmy Owocową Krainą. Skupiamy się na działaniach wokół owoców. W 2013 realizowaliśmy projekt „Chrońmy sady naszych przodków”, w ramach którego odbyły się zajęcia na temat uprawy, szczepień drzew oraz nasadzenia w ogrodach członkiń 100 drzew starych odmian. W tym roku zbierzemy pierwsze owoce - zapowiada przewodnicząca KGW w Węgiersku.

- Odbyły się również warsztaty kulinarne, przygotowaliśmy przepisy dań z owocami. Przyjmujemy wizyty studyjne. Dziewczyny działające wokół wsi owocowej opracowały grę terenową oraz zrobiły własnoręcznie owocowe domino. Spotykamy się na wielu warsztatach związanych ze świętami (Boże Narodzenie czy Wielkanoc), wykonujemy ozdoby i dekoracje. Bierzemy udział w lokalnych przedsięwzięciach, tj. Święto Wsi w Ciechocinie - wymienia obszary działalności mieszkanek swojej wsi Małgorzata Kamińska.

Najbliższe plany?

- Będziemy razem z Radą Sołecką, OSP i Stowarzyszeniem na rzecz Rozwoju Wsi Węgierska i Macikowa upiększać naszą miejscowość w nasadzenia roślin - zapowiada Kamińska.

Agata Wodzień-Nowak

Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej. 


O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?


Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:



  • rolnictwo,

  • żywność,

  • ogrodnictwo,

  • społeczność wiejska.


Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.


Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.


Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.


Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.


Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.


Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej


Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.


Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję  rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi. 


Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy. 

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.