Owocowe koło gospodyń w Węgiersku

Czytaj dalej
Fot. nadesłane
Agata Wodzień-Nowak

Owocowe koło gospodyń w Węgiersku

Agata Wodzień-Nowak

Owoce na torcie, a może tort w postaci śliwy lub jabłoni? To słodkie propozycje pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Węgiersku Trwa plebiscyt „Pomorskiej” dla KGW. Przedstawiamy uczestniczki

„Pewnego razu przez osadę położoną niedaleko golubskiego zamku przejeżdżał magnat węgierski. Jadąc pustkowiem, zauważył stare drzewo śliwy. Zachwycony tym widokiem wysiadł z karety, by zerwać kilka śliwek. Tak mu zasmakowały, że rozkazał rycerzom zerwać wszystkie owoce i zrobić z nich wino. Polecił też, by w ogrodzie posadzić wiele drzewek śliwki węgierki. Na pamiątkę nazwał osadę Węgiersk”. Taką legendarną opowieścią przedstawiają swoją wioskę panie z KGW w Węgiersku.

Postanowiły wykorzystać nazwę wsi i powołały do życia Owocową Wioskę - jedną z 12 wiosek tematycznych w Kujawsko-Pomorskiem. W sąsiedztwie istnieje Wioska Maciejowej Duszy, czyli Macikowo, z którym obok KGW z Podzamku Golubskiego czy Skępego panie najczęściej współpracują.

Węgiersk leży w gminie Golub-Dobrzyń. Istniejącemu tu kołu gospodyń przewodniczy Małgorzata Kamińska. Panie od niespełna 4 lat mają swoją siedzibę w remizie. Udzielają się seniorki i nastolatki. Już 18 osób.

- Głównym zadaniem naszej działalności jest kultywowanie tradycji ziemi dobrzyńskiej - mówi Małgorzata Kamińska. - Posiadamy komplety strojów stylizowanych na stroje kujawskie - dodaje z dumą. Niebiesko-biało-czerwone ubiory panie przywdziewają na jarmarki i wszystkie większe wyjścia. Wykorzystały je także podczas inscenizacji wesela dobrzyńskiego, którą zorganizowały.

- Ze względu na legendę naszej miejscowości jesteśmy Owocową Krainą. Skupiamy się na działaniach wokół owoców. W 2013 realizowaliśmy projekt „Chrońmy sady naszych przodków”, w ramach którego odbyły się zajęcia na temat uprawy, szczepień drzew oraz nasadzenia w ogrodach członkiń 100 drzew starych odmian. W tym roku zbierzemy pierwsze owoce - zapowiada przewodnicząca KGW w Węgiersku.

- Odbyły się również warsztaty kulinarne, przygotowaliśmy przepisy dań z owocami. Przyjmujemy wizyty studyjne. Dziewczyny działające wokół wsi owocowej opracowały grę terenową oraz zrobiły własnoręcznie owocowe domino. Spotykamy się na wielu warsztatach związanych ze świętami (Boże Narodzenie czy Wielkanoc), wykonujemy ozdoby i dekoracje. Bierzemy udział w lokalnych przedsięwzięciach, tj. Święto Wsi w Ciechocinie - wymienia obszary działalności mieszkanek swojej wsi Małgorzata Kamińska.

Najbliższe plany?

- Będziemy razem z Radą Sołecką, OSP i Stowarzyszeniem na rzecz Rozwoju Wsi Węgierska i Macikowa upiększać naszą miejscowość w nasadzenia roślin - zapowiada Kamińska.

Agata Wodzień-Nowak

Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:



  • rolnictwo,

  • żywność,

  • ogrodnictwo,

  • społeczność wiejska.


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


 


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.