Morsy będą biły rekord Guinnessa. Przyłączycie się?

Czytaj dalej
Fot. Aleksander Knitter
Aleksander Knitter

Morsy będą biły rekord Guinnessa. Przyłączycie się?

Aleksander Knitter

Jest coraz chłodniej, na horyzoncie pojawiają się już morsy. Nie te prawdziwe, a fani kąpieli w lodowatej wodzie. I mają propozycje.

Od kilku weekendów morsy z okolic Chojnic spotykają się w Charzykowach i z uśmiechem na twarzy wchodzą do zimnej wody. Robią to zawsze w niedzielę. Dwie najbliższe kąpiele będą wyjątkowe.

Mikołajkowe kiełbaski

W najbliższą niedzielę będzie to morsowanie z mikołajem, a już za tydzień 13 grudnia morsy przyłączą się do próby bicia rekordu Guinnessa.

- Nie brakuje osób, które spotykają się regularnie na plaży w Charzykowach, by wykąpać się w coraz zimniejszych wodach Jeziora Charzykowskiego. Wprawdzie większość morsów regularnie zażywa tej przyjemności już od października, jednak wyjątkowa okazja do oficjalnego otwarcia sezonu nadarza się teraz w mikołajkową niedzielę o godz. 12 - mówi Maciej Gwizdała, organizator akcji. - Po kąpieli przewidzieliśmy wspólne pieczenie kiełbasek. Jako że impreza ma charakter otwarty, szanownych gości prosimy o przybycie wraz z ulubionymi kiełbaskami.

To jednak nie wszystko. 13 grudnia - również w południe - morsy w Charzykowach przyłączą się do bicia rekordu Guinnessa w liczbie kąpiących się równocześnie morsów w wielu miejscach. - Uznanie osiągnięcia będzie możliwe, gdy o tej samej godzinie w co najmniej 10 miejscach w wodzie o temperaturze poniżej 10 C wykąpią się grupy liczące powyżej 25 osób. Warto tutaj przypomnieć, że dotychczasowy rekord wynosi 1799 i został osiągnięty w lutym tego roku w Mielnie, a wśród rekordzistów była grupa chojniczan - dodaje Maciej Gwizdała.

Zapraszają do wody

Morsy zapraszają wszystkich chętnych do kąpieli w Jeziorze Charzykowskim w każdą niedzielę o godz. 12. Zbiórka przy głównym pomoście.

- Gorąco czekamy na nowych morsów, którzy pragną podnieść poziom własnej adrenaliny, endorfin, a poza tym w naturalny sposób zwiększyć swoją odporność organizmu - dodaje Gwizdała.

Aleksander Knitter

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.