Minikowo to nie tylko targi. Jest i KGW Smaki Kujaw i Pomorza [przepisy]

Czytaj dalej
Fot. Agata Wodzień
Agata Wodzień-Nowak

Minikowo to nie tylko targi. Jest i KGW Smaki Kujaw i Pomorza [przepisy]

Agata Wodzień-Nowak

Przyrumienione paszteciki i pulchne ciasta - tym panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Minikowie kuszą na swoich stoiskach Gospodynie reprezentowały powiat nakielski na targach Lato na Wsi.

Minikowo to wieś w gminie Nakło, powiecie nakielskim. Jej nazwa jest znana w regionie przede wszystkim z powodu istniejącego tu od dziesięcioleci wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Minikowo liczy sobie ok. 450 mieszkańców. Ma swoje Koło Gospodyń Wiejskich. To tylko i aż kilka pań.

- Na początku, po reaktywacji, od której w maju mija 6 lat, było nas 20, ale panie się wykruszały - mówi Gabriela Kaczyńska, która do koła należała również w jego wcześniejszym okresie istnienia.

- W każdej miejscowości w gminie było KGW, a u nas nie. Namawiała nas pani Halina Mnichowska z Urzędu Gminy w Nakle. I sołtys Michał Płuciennik też nas namawiał - wspomina mieszkanka Minikowa.

Początkowy zapał minął, a pań ubywało, brakowało czasu. Czynnikiem niekorzystnie wpływającym na działalność koła okazał się też brak miejsca na wspólne spotkania i zajęcia. We wsi nie ma świetlicy, nad czym panie bardzo ubolewają. Wciąż jednak czekają na jej powstanie.

- Mówią, że jest już projekt. Chcemy, żeby była u nas świetlica, dlatego chcemy istnieć, pokazać gminie, że działamy - tłumaczy Kaczyńska. Dlatego tworzą nadal KGW, mimo, że to tylko 6 osób.

Gabriela Kaczyńska w szeregach koła pojawiła się jako 24-latka. Wyszła za mąż i żeby móc prowadzić swoje gospodarstwo, jak mówi, z automatu wstąpiła do koła, które wszędzie w regionie na przełomie lat 70. i 80. zajmowało się głównie sprowadzaniem piskląt czy pasz. KGW było aktywne, bo łączyła je wspólna praca. Dlatego mama pani Gabrieli też należała do KGW.

Rok 1983 przyniósł zawieszenie działalności. - Była pożegnalna impreza za nasze zebrane pieniądze - wspomina. Członkinie uznały, że nie ma potrzeby prowadzenia koła, ludzie nie chcieli udzielać się społecznie.

Z powodu braku świetlicy wiejskiej, panie spotykają się w domach, co miesiąc u innej. Robią sobie kawę i ciasto, planują swoje dalsze kroki, dyskutują, śmieją się, opowiadają ostatnie przeżycia. - Jesteśmy zżyte, rozumiemy się, jedna drugiej pomoże jak potrzeba. Miło jest się spotkać - mówi gospodyni z Minikowa.

Panie z małego koła gospodyń korzystają z rad udzielanych przez KGW z dłuższym stażem i liczniejsze np. Koło Gospodyń Wiejskich Ślesin. Lokalnymi wzorcami są też KGW Trzeciewnica i KGW Suchary.

Największe marzenia? Oczywiście miejsce wspólnych spotkań i dzięki temu napływ pań, które znajdą się w szeregach KGW.

- Kiedyś ludzie na wsi więcej się spotykali, śmiali się, żartowali, śpiewali, a teraz tego nie ma. Zanikło nam trochę to życie wsi - stwierdza.

Wojewódzkie święto kół

Uroczystości 150-lecia KGW na Ziemiach Polskich będą miały miejsce 4 czerwca na terenie oddziału KPODR w Przysieku . Zaczną się od mszy św. o godzinie 10. Zaraz po niej odbędzie się uroczysta gala na sali konferencyjnej ośrodka w Przysieku. Będzie można poznać rys historyczny KGW, do zasłużonych powędrują medale i podziękowania. Po przemówieniach wystąpią dziecięce zespoły ludowe. Plan dnia przewiduje 2 wykłady, „Trzy pokolenia kobiet wiejskich - spojrzenie w przyszłość” i „Produkty i potrawy tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego a działalność KGW”. W południe zacznie się festyn, podczas którego zaplanowano przegląd dorobku kulturalnego kobiet wiejskich, biesiadę przy stołach regionalnych i wystawy rękodzieła.

Do koła w Minikowie należy 6 pań: Alicja Lipa, Agata Kobza, Małgorzata Krzemkowska, Katarzyna Kaczyńska, Anna Maciejko i Gabriela Kaczyńska (na zdjęciu
Fot. agata wodzień Do koła w Minikowie należy 6 pań: Alicja Lipa, Agata Kobza, Małgorzata Krzemkowska, Katarzyna Kaczyńska, Anna Maciejko i Gabriela Kaczyńska (na zdjęciu z prawej). Między najmłodszą i najstarszą z członkiń jest 20 lat różnicy. Gosia robi świetny żurek, Gabriela serwuje ostatnio najchętniej sernik złota rosa, a specjalnością Alicji jest barszcz i paszteciki. - Chcemy wystawić się w u nas w Minikowie na targach 2-3 lipca. Sołtys już wspominał o dożynkach powiatowych, na które możemy jechać.

Paszteciki z pieczarkami
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g kapusty kiszonej
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki posiekanej
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200g pieczarek, olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na oleju. Dodać grzyby i obgotowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody. Dodać natkę pietruszki. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i nakładać farsz, zwinąć w rulon i pokroić na odpowiednie kawałki. Paszteciki posmarować jajkiem i posypać słodką papryką i oregano. Piec 15-20 minut w temp. 200 st.

Do koła w Minikowie należy 6 pań: Alicja Lipa, Agata Kobza, Małgorzata Krzemkowska, Katarzyna Kaczyńska, Anna Maciejko i Gabriela Kaczyńska (na zdjęciu

Jabłecznik
Składniki:
- 8 jajek
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 l musu jabłkowego
- 3 galaretki
Wykonanie:
Po upieczeniu biszkoptu trzeba go przekroić na pół. Mus jabłkowy mieszamy z 3 galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w 3 szklankach wody. Galaretka przed połączeniem z musem musi być przestudzona. Wylewamy to na przekrojony biszkopt, przykrywamy drugą częścią i odstawiamy do lodówki do czasu stężenia.

Do koła w Minikowie należy 6 pań: Alicja Lipa, Agata Kobza, Małgorzata Krzemkowska, Katarzyna Kaczyńska, Anna Maciejko i Gabriela Kaczyńska (na zdjęciu

Sernik złota rosa
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki, 3 żółtka, 1 kostka margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy
Masa serowa:
1 kg twarogu, 3 żółtka, 2 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki . Wyłożyć blachę ciastem i masą serową z połączonych składników, wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180’C. Po upływie tego czasu na ciasto nałożyć białka ubite z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej i piec jeszcze 15 minut.

Agata Wodzień-Nowak

Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:



  • rolnictwo,

  • żywność,

  • ogrodnictwo,

  • społeczność wiejska.


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


 


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.