Leki nie są obojętne na jedzenie

Czytaj dalej
Fot. Marzena Bugala
Hanka Sowińska

Leki nie są obojętne na jedzenie

Hanka Sowińska

Łączenie tabletek z niektórymi produktami, suplementami diety i ziołami może być niebezpieczne.

Zażywając np. tabletkę przeciwbólową nie zastanawiamy się, czy napój, którym popijamy pigułkę może mieć jakiekolwiek znaczenie dla procesu terapii. Okazuje się, że ma i to bardzo duże.

- Z badań wynika, że już 65-latkowie codziennie zażywają sześć leków recepturowych, do tego jeszcze dochodzą suplementy i zioła - mówi dr n. med. Anna Wojtaszek, kierownik oddziału geriatrii w szpitalu MSW w Bydgoszczy.

Tymczasem wiedza pacjentów stosujących kilka leków (na kilka różnych chorób) na temat interakcji leków z innymi specyfikami, żywnością i ziołami ciągle jest niewielka. Stąd błędy popełniane w farmakoterapii.

Przyjmując leki - w czasie nagłej choroby bądź na stałe - nigdy nie powinniśmy pić alkoholu. Tak popularny paracetamol, w połączeniu z procentowymi napojami, może powodować uszkodzenie wątroby. Łykając go w trakcie posiłku też postępujemy niewłaściwie - jedzenie ogranicza bowiem wchłanianie leku.

Wiele niepożądanych reakcji (nadpobudliwość, nerwowość, zwiększona częstość rytmu serca) może pojawić się u pacjentów, którzy biorąc leki stosowane w chorobach układu oddechowego nie odstawiają np. kawy czy napojów energetyzujących.

Z kolei posiłki obfite w tłuszcze mogą zwiększać wchłanianie leku z przewodu pokarmowego, co objawia się różnego typu zaburzeniami (np. kurcze mięśni, obniżenie ciśnienia tętniczego, zaburzenia snu, pobudzenie psychoruchowe).

Z kolei niesteroidowe leki przeciwzapalne - np. ibuprofen, diklofenak, kwas acetylosalicylowy - mogą powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka i krwawienie, dlatego sięgając po tabletkę, trzeba wpierw coś przekąsić.

- Ci, którzy biorą leki obniżające ciśnienie (hipotensyjne), muszą wiedzieć, że wiele z nich wchodzi w interakcje z pożywieniem. Skutki są bardzo różne i zależne od stosowanego preparatu - może dochodzić do zmniejszania lub opóźnienia absorpcji leku, spowolnienia wchłaniania, hamowania metabolizmu i zmiany biodostępności - informuje Monika Ameryk, dietetyk z bydgoskiego „Biziela”.

Aby uniknąć interakcji pomiędzy żywnością a lekami powinniśmy przestrzegać kilku zasad: zażywać leki zgodnie z zalecaniami lekarza; popijać leki wodą; jeśli posiłek lub jakiś jego składnik może zaburzyć działanie leku trzeba go zażyć godzinę przed jedzeniem lub 2 godziny po; informować lekarza o tym, że bierzemy inne leki.

Hanka Sowińska

Zawodowe zainteresowania: zdrowie, medycyna, organizacja ochrony zdrowia, historia medycyny; historia ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych dziejów Bydgoszczy; udział w pracach różnych gremiów, których zadaniem jest ocalenie tego, co prof. Gerard Labuda nazywał "strumieniem wieków".

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.