Kujawy prawdziwą kolebką serowarów

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt
Małgorzata Januchowskaredakcja@pomorska.pl

Kujawy prawdziwą kolebką serowarów

Małgorzata Januchowskaredakcja@pomorska.pl

Nie Francuzi, nie Włosi, nie Szwajcarzy. To naprawdę nie oni wymyślili sery. Według badaczy, pierwszymi europejskimi serowarami byli mieszkańcy Kujaw.

Ślady, że to na naszych ziemiach najwcześniej w Europie produkowano sery, pochodzą sprzed co najmniej 7 tysięcy lat. To o kilka tysiącleci wcześniej niż sądzono. Te sensacyjne wiadomości to efekt pracy międzynarodowego zespołu akademików z uniwersytetów w Gdańsku, angielskiego Bristolu, amerykańskiego Princeton, a także Polskiej Akademii Nauk, Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi oraz Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.

Naukowcy doszli do tych wniosków, analizując fragmenty ponad 30 ceramicznych naczyń znalezionych w czasie wykopalisk w pradawnych osadach rolniczych, które leżały na dzisiejszych Kujawach, w okolicach takich miejscowości jak Brześć Kujawski, Miechowice, Smólsk, także Wolica Nowa, Stare Nakonowo i Ludwinów.

Swoje wnioski badacze wysnuli między innymi z budowy naczyń - niektóre z nich dziurkowane były na całej powierzchni, a więc w sposób typowy i dla dzisiejszych cedzaków. Takie dziurkowane naczynia niewątpliwie nie mogły służyć do przechowywania żywności, jednak naukowcy szukali twardszych dowodów. Ostatecznych argumentów dostarczyło badanie w laboratorium w Bristolu. Z uwagi na budowę naczyń i przypuszczenia, że mogły służyć do produkcji sera, w ramach badań, na ściankach tych naczyń poszukiwano śladów żywności. I znaleziono je - na naczyniach sitowych odkryto tłuszcz mleczny, dziś nie ma więc wątpliwości, że przetwarzano w nich mleko. Dokładnie tak samo miłośnicy twarogów własnej roboty postępują i dziś. Stawiając mleko w ciepłym miejscu, pozwalają mu skwaśnieć, przemienić się w mleko zsiadłe, a potem podgrzewając je lekko, doprowadzają do oddzielenia twarogu i płynnej serwatki. Jak nasi praprzodkowie, uzyskują wspaniały, domowy twaróg.

Odkrycie naukowców ma ogromne znaczenie. Dowodzi wysokiego rozwoju pradawnych rolników, mieszkańców Kujaw - ich umiejętności i zapobiegliwości, bo przetwarzanie mleka stwarzało wiele wcześniej nieistniejących możliwości. Najważniejszymi z nich były dłuższy czas przechowywania i łatwość transportowania mlecznego przetworu, wzbogacenie diety w białko zwierzęce, bez potrzeby zabijania zwierząt. Przetworzone mleko miało też pozytywny wpływ na zdrowie naszych pradawnych krajanów - mleko w tej postaci ludzki organizm łatwiej trawi i przyswaja.

Najstarszy ser świataJak do tej pory - najstarsze kawałki sera odnaleziono w Chinach. Według naukowców składem przypominają dzisiejszy kefir i pochodzą sprzed ponad 4 tysięcy lat. Znaleziono je przy mumii, ser był prawdopodobnie pośmiertną ofiarą.

Autor: Małgorzata Januchowska

Małgorzata Januchowskaredakcja@pomorska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.