red.

Kuchnia: Zapiekanka ziemniaczana z... mlekiem

Kuchnia: Zapiekanka ziemniaczana z... mlekiem Fot. Małgorzata Kijowska
red.

Lubicie gotować? Podzielcie się swoimi pomysłami. Czekamy na Wasze przepisy. Wysyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl

Co proponujemy dzisiaj na obiad? Ziemniaki. Ale przygotowane w dość prosty i ciekawy sposób.
Bo w kuchni potrzebna jest przede wszystkim wyobraźnia. A wtedy wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś pysznego.
Swój przepis przedstawia nam Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna z Gorzowa Wlkp.
- Tak naprawdę niewiele potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad. Dowodem może być ten właśnie pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z mlekiem - przyznaje autorka bloga www.daylicooking.pl
A teraz czas zabrać się za gotowanie. Poznajcie krok po kroku, jak przygotować na obiad wspomnianą zapiekankę.

Składniki:

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi.
Następnie na leży przygotować mleczny sos:
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać. Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut.
Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła.
Podawać z dowolną ulubioną surówką.

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.