Dorota Dejmek

Kto powinien unikać glutenu? Czy można wyleczyć celiakię?

Pieczywo to jedno z głównych źródeł glutenu Fot. Fot. 123RF Pieczywo to jedno z głównych źródeł glutenu
Dorota Dejmek

Dieta. Kiedyś gluten był obecny w produktach zbożowych. Dziś dodawany jest m.in. do wędlin, przypraw i wysoko przetworzonej żywności. Te praktyki i fakt, iż zboża modyfikuje się genetycznie, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu, powodują, że jego spożycie jest coraz wyższe.

Gluten to mieszanina białek: glutenin i prolamin, które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Przemysł piekarniczy chętnie wykorzystuje zboża o wysokiej zawartości glutenu. Wypieki z tego typu mąk są bardziej elastyczne, lżejsze i mniej zbite.

Kilkadziesiąt lat temu gluten obecny był w produktach zbożowych. Dziś dodawany jest m.in. do wędlin, przypraw i wysoko przetworzonej żywności. Te praktyki i fakt, że zboża modyfikuje się genetycznie, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu, powodują, iż spożycie tego białka jest wyższe niż kiedyś. Kto powinien unikać glutenu?

Nietolerancja

Celiakia to nietolerancja glutenu. Proces ma podłoże immunologiczne, a w zasadzie - ponieważ dotyczy naszych własnych tkanek - autoimmunologiczne. Występuje u osób z predyspozycją genetyczną; celiakia to jedna z niewielu chorób, gdzie praktycznie jest 100-procentowa asocjacja z określonymi genami. Te geny w naszej populacji są dosyć częste, występują bowiem u ok. 30 proc. Polaków, na szczęście tylko 1 proc. społeczeństwa ma celiakię.

Czytaj więcej:

  • jak rozpoznać celiakię
  • w jaki sposób u osób dorosłych ujawnia się alergia na gluten
  • jakie są objawy nadwrażliwości na gluten
Pozostało jeszcze 79% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Dorota Dejmek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.