Lucyna Talaśka-Klich

Korzeniom było za gorąco. Chrzan i pietruszka są bardzo drogie

W sklepiku warzywnym w Przysieku, koło Torunia, w minionym tygodniu pietruszka (korzeń) kosztowała 16 zł/kg. Na zdjęciu Dorota Banaszek prezentuje także Fot. Lucyna Talaśka-Klich W sklepiku warzywnym w Przysieku, koło Torunia, w minionym tygodniu pietruszka (korzeń) kosztowała 16 zł/kg. Na zdjęciu Dorota Banaszek prezentuje także korzenie chrzanu (po 17 zł/kg)
Lucyna Talaśka-Klich

Susza ma wpływ nawet na smak rosołu, bo może w nim zabraknąć pietruszki, która stała się towarem deficytowym i drogim. Podobnie jak korzenie chrzanu, bo i ta roślina nie lubi upałów.

- Dlaczego pietruszka jest tak droga? - pytała klientka bydgoskiego sklepu spożywczego w którym kilogram tego towaru wyceniono w minionym tygodniu na 17 złotych.

- A to różnie bywało - próbowała tłumaczyć sprzedawczyni. - Ceny raz rosną, innym razem spadają...

Skąd biorą się wysokie ceny niektótych warzyw? Co na to rolnicy? Czytaj w dalszej części artykułu.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Lucyna Talaśka-Klich

Kieruję wspaniałym zespołem dziennikarzy, którzy rozkłada gospodarkę na czynniki pierwsze i tłumaczy Czytelnikom w jaki sposób ekonomia wpływa na życie przeciętnego Kowalskiego. Moim konikiem jest rolnictwo. Konie także są moją pasją, szczególnie huculskie i rasy wielkopolskiej.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.