Tomasz Rozwadowski

Jedząc codziennie dużo mięsa, skracamy sobie życie

Jedząc codziennie dużo mięsa, skracamy sobie życie
Tomasz Rozwadowski

Rozmowa z Marią Fall-Ławryniuk, specjalistą dietetyki z Centrum Zdrowego Odchudzania Sylwetka w Sopocie

Do ciekawych, choć mocno niepokojących wniosków doszli analitycy ING Banku Śląskiego. 15 lat temu jedliśmy o jedną trzecią więcej warzyw niż obecnie. Za to spożycie cukru wzrosło o niemal 25 proc., jemy też więcej mięsa. Jakie najważniejsze wnioski, według pani, wynikają z tego raportu?

Wynika z niego przede wszystkim, że Polacy są narodem mięsożernym.

Pozostało jeszcze 87% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Tomasz Rozwadowski

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

misiekle

A czy przypadkiem z tymi 76 kilogramami na osobę, to nie jest tak jak z tymi 9 mln ton marnowanej żywności, czy kilkunastoma litrami czystego spirytusu ? Po przeliczeniu wychodzi około 20 dkg dziennie. U nas w domu zdecydowanie tego nie widzę - na prawdę niewielki kawałek mięsa 3 - 4 dni w tygodniu na obiad (przepyszny płetwiak w piątki), w weekendy kasza, ryż makaron, warzywa, jajka. Na kolację mięsa w postaci wędlin nie pamiętam od lat, nawet już trochę zapomniałem jak smakuje kiełbasa, czy szynka. Dominują sery, warzywa i owoce.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.