„Jadzia gotuje i inspiruje” w programie Ewy Wachowicz

Czytaj dalej
Fot. Józef Smoliński
Adam Lewandowski

„Jadzia gotuje i inspiruje” w programie Ewy Wachowicz

Adam Lewandowski

Kończy się nakład pierwszej książki kucharskiej Jadwigi Smolińskiej, więc autorka zbiera już przepisy do drugiej... Szuka tylko wydawcy.

W programie Ewy Wachowicz tylko pani Jadwiga Smolińska z Koronowa została zaproszona po raz drugi.

- Po raz pierwszy byłam u pani Ewy w roku 2012 - wspomina pani Jadzia. - Wysłałam kilka swoich przepisów, m.in. na roladki z marchewkowym farszem i surówkę z kapusty pekińskiej z morelą i miętą. Nie wierzyłam, że pani Wachowicz zaprosi mnie do Krakowa... Wystąpiłam w 165 edycji „Ewa gotuje”. Wzięłam z sobą jako prezent otrzymany od burmistrza piękny album o Koronowie...

Pani Jadzia nie jest rodowitą koronowianką. Pochodzi z podnakielskiego Chrząstowa. Kiedy miała siedem lat, do Koronowa przeniosła się z rodzicami. I mieszka tu do dzisiaj. Gotować, eksperymentować w kuchni lubiła od zawsze. I do dziś żałuje, że zamiast szkoły gastronomicznej wybrała technikum ekonomiczne.

Swymi kulinarnymi fascynacjami zajęła się na emeryturze. Czytała w pismach kobiecych najróżniejsze przepisy. Wysłała swój: na kostkę alpejską.

- To ciasto na bazie ciemnego biszkoptu, z masą krówkową, masłem, amaretto, bitą śmietaną i wiórkami z krówek - wspomina. - Zamieścili od razu! Wtedy też otrzymałam pierwsze honorarium.

Pani Jadzia otwiera szafę biblioteczną. Jest w niej ponad trzysta kolorowych pism z zamieszczonymi w nich jej przepisami. Pierwsze pieniądze wydała na zakup dobrego aparatu fotograficznego i komputera. Nie ukrywa, że musiała się podszkolić w jego obsłudze. Bo kuchenne eksperymentowanie wymaga dokumentowania każdego etapu produkcji potraw. Aparat fotograficzny w kuchni jest stałym narzędziem pracy. A mąż - pierwszym jurorem eksperymentów kuchennych - Lubię wszystko, co Jadzia ugotuje! -zapewnia pan Józef.

Kiedy wróciła od pani Wachowicz rzuciła hasło, by wydać książkę kucharską „Smaki Ziemi Koronowskiej”. I książka ukazała się w zeszłym roku. Na 218 zamieszczonych w niej przepisów 85 jest dziełem Jadwigi Smolińskiej! Pierwszy tysiąc egzemplarzy poszedł na pniu, dodrukowano więc następne. Po „Smakach Ziemi Koronowskiej” ukazały się „Swojskie specjały powiatu bydgoskiego”, oczywiście również z przepisami pani Jadzi...

A w tym roku - „Jadzia gotuje i inspiruje” - książka autorska Jadwigi Smolińskiej. Jej promocyjna sprzedaż rozpoczęła się na festynie cysterskim.

Książkę kucharską wydaną starannie przez firmę Unigraf można jeszcze nabyć w Koronowie w księgarni „Przy ratuszu”, w kwiaciarni w „Starej rzeźni” i u pani Jadzi. Ale to już końcówka nakładu. - „Jadzia gotuje i inspiruje” wysłałam pani Ewie Wachowicz - mówi autorka. - I pani Ewa po raz drugi zaprosiła mnie do programu... Do Krakowa na nagrania pojechałam z mężem w połowie listopada. Program zostanie wyemitowany w najbliższą sobotę 12 grudnia o godz. 10.10. Co tym razem w Polsacie, w 263 edycji swego programu, pokaże pani Ewa? Niestety, tego nie mogę zdradzić. Mogę tylko powiedzieć, że będzie to jedna z potraw z mojej książki „Jadzia gotuje i inspiruje”.

Jadwiga Smolińska kilka już razy gotowała też w programach bydgoskiej telewizji. Kuchnia stała się jej żywiołem.

- Mam już zebrane przepisy na kolejną książkę kucharską - mówi. - Oczywiście nowe, których nie ma w poprzednich. Jest ich ponad trzysta. Szukam już tylko wydawcy.

Adam Lewandowski

Dziennikarz społeczny, zajmujący się interwencjami.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.pomorska.pl

obniżka -50% na Czarny Weekend

30-dniowy dostęp do Gazety Pomorskiej online

14,50 29,00

Czarny weekend trwa! Do 29.11 kup prenumeratę cyfrową za połowę ceny i ciesz się dostępem do aktualnego wydania gazety bez wychodzenia z domu.

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.