Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Grzyby traktowane są jak zło wcielone. A przecież bez nich nie byłoby życia na Ziemi

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Maria Mazurek

Grzyby traktowane są jak zło wcielone. A przecież bez nich nie byłoby życia na Ziemi

Maria Mazurek

Myśleliście, że grzyby są bezwartościowe? Nic bardziej mylnego. To źródło wielu bardzo cennych substancji. Nawet zwykła pieczarka jest prawdziwą cudotwórczynią!

Nie byłoby życia bez grzybów. Nawet by nie powstało - mówi prof. Bożena Muszyńska, farmaceutka, botanik i mykolog z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, która od 30 lat prowadzi badania grzybów jadalnych.

Grzyby są bezwartościowe i jeszcze łatwo się nimi zatruć. Prawda czy fałsz?

Fałsz. Grzyby, podobnie jak historia ich stosowania w lecznictwie i diecie, mają złą reputację. Z którą się nie godzę. Proszę zwrócić uwagę, że człowiek jadał grzyby i leczył się nimi od zarania dziejów. Tradycyjna polska kuchnia również stoi grzybami. Ludzie - dziś potwierdzają to badania naukowe - mieli rację. Zresztą nie tylko ludzie. O grzybach przecież mówi się, że to mięso lasów. Wiele gatunków zwierząt leśnych nie przeżyłoby bez grzybów. Na przykład moja ulubiona wiewiórka jest grzybiarzem. Wiewiórka wcale nie je tak dużo orzechów, jak myślą niektórzy; żywi się głównie grzybami. Zbiera je i na zimę suszy na gałązkach. Zające też bez grzybów by nie przeżyły. Zwierzęta są mądre. Doskonale wiedzą, co jeść. I wiedzą, jak się leczyć (bo do lekarza nie pójdą) - a w grzybach są na przykład antybiotyki.

W każdym grzybie?

Tak. W każdym gatunku grzyba leśnego, który jemy, jest co najmniej kilkanaście prozdrowotnych składników. Antybiotyki, które zwalczają chorobotwórcze bakterie, są jedną z nich, ale grzyby są też świetnym źródłem drogocennych przeciwutleniaczy, witamin (przede wszystkim z grupy B) i ważnych pierwiastków: cynku, magnezu, miedzi, wapnia. W każdym gatunku grzyba jadalnego są również polisacharydy (one budują ściany strzępek), które działają pobudzająco na nasz układ odpornościowy, pomagając walczyć mu z chorobami. W Japonii i w Chinach, gdzie od wielu stuleci grzyby mają swoje honorowe miejsce w medycynie i farmakologii, stosuje się ekstrakty z grzybów jako leki wspomagające kurację przeciwnowotworową. U nas takie leki wciąż są niedostępne, mimo że ich skuteczność jest stwierdzona w wielu poważnych badaniach. Zwykła pieczarka pomoże nam również walczyć z grzybicą skóry (bo ma substancję zwalczającą „złe”, chorobotwórcze grzyby), a porek brzozowy, gatunek, który rośnie na drzewie, leczy wrzody, miażdżycę i zakażenia pasożytnicze. Co więcej, grzyby w 100 proc. zastępują mięso. Sama nie jem mięsa, ale wszędzie tam, gdzie inni je dodają - do gołąbków czy do zupy - ja dodaję grzyby. Czasem nawet moi goście nie zdają sobie z tego sprawy.

Ale mówi się, że tylko mięso może być dla nas łatwo przyswajalnym źródłem pewnych aminokwasów…

Aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie syntezować samodzielnie, a które są niezbędne do naszego rozwoju, szczególnie w wieku dziecięcym: tryptofanu, tyrozyny, fenyloalaniny. Ale to nieprawda. Wszystkie te aminokwasy są w grzybach, i to w łatwo przyswajalnej formie.

Z tryptofanu powstaje później serotonina, która jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za dobry nastrój i spokój.

Nie tylko serotonina. Tryptofan jest również prekursorem melatoniny (która odpowiada za prawidłowy sen, a dzięki temu - regenerację organizmu), a nawet adrenaliny. To są wszystko podobnie zbudowane związki, dlatego ich ścieżka metaboliczna jest w dużej mierze wspólna. I tryptofan jest nam bardzo potrzebny, bo chociaż byśmy dostarczali sobie serotoniny (różna żywność, też grzyby, jest jej źródłem), to ona nie przekroczy bariery krew-mózg, czyli nie trafi ostatecznie tam, gdzie jest potrzebna. Natomiast tryptofan dostanie się z krwią do mózgu, a z niego powstanie później serotonina, melatonina oraz inne neuroprzekaźniki.

Czytaj więcej i dowiedz się:

  • ile prawdy jest w stwierdzeniu, że grzyby są ciężkostrawne? 
  • jak wytłumaczyć to, że grzyby pojawiają się znikąd? 
  • skąd wzięła się zła sława grzybów?
Pozostało jeszcze 70% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Aktywujesz kod bez rejestracji

Odblokowujesz dostęp jednorazowo, tylko na tej przeglądarce. Jeżeli chcesz w przyszłości wrócić do tego artykułu, skorzystaj z opcji aktywacji kodu z rejestracją - zarejestruj się.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i czytaj bez rejestracji" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

odzyskaj hasło

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zaloguj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Aby móc przetwarzać Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail dla celów przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy Cię o wyrażenie poniżej wskazanych zgód.

Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Cofnięcie zgody nie wpłynie jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych przed wycofaniem zgody. Szczegóły dotyczące zgody, w tym jej wycofania, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności oraz w swoim profilu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa. Szczegółowe zasady przetwarzania danych osobowych przez Polska Press oraz uprawnienia użytkowników Serwisu Polskatimes z tym związane zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez nas w szczególności w celu wykonania umowy (usługa świadczona drogą elektroniczną), w celach marketingowych w zakresie udzielonych zgód, jak też w innych celach marketingowych na podstawie naszego uzasadnionego interesu. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne. Przysługuje Ci prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych a także prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień oraz celów przetwarzania danych przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

* Jeżeli klikniesz „Zaznacz wszystkie poniższe zgody” automatycznie zaznaczasz wszystkie zgody. Możesz też zaznaczyć lub odznaczyć każdą ze zgód z osobna.

** Zgoda wymagana.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zarejestruj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Maria Mazurek

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

misiekle

Bardzo ciekawy artykuł, wiele ciekawostek i nieznanych mi prawd, dziękuję. Otworzyła mi Pani oczy na kwestię grzybów.

plus.pomorska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.