Gmina Wieleń: Koło Gospodyń Wiejskich Wrzeszczyna
Jego historia sięga 1949 roku. Koło zajmowało się m.in. organizowaniem kursów wypieku ciast, gotowania czy tkania na krosnach.
Brało udział w konkursach na najpiękniejsze wieńce dożynkowe, organizowało wycieczki. Dziś nikt nie uczy już tkania na krosnach, ale wspólne wyjazdy są wciąż popularne. Koło organizuje i jest współorganizatorem wielu imprez dla mieszkańców, także tych dedykowanych tylko kobietom. Warto wspomnieć, że w kole są aż trzy pokolenia kobiet.
Dbają również o kulinarne dziedzictwo Wrzeszczy-ny, a są nią potrawy z rabarbarem. W tej nieoficjalnej stolicy rabarbaru znajduje on w kuchni setki zastosowań. W 2016 i w 2017 roku koło z Wrzeszczyny dwukrotnie stawało na podium konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną” na Agro-Targach w Czarnkowie. W 2018 roku zajęło pierwsze miejsce w plebiscycie „Głosu Wielkopolskiego” - „Koło Gospodyń Roku w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim”. Przewodniczącą koła jest Mariola Myszkowska.
Zobacz ich przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem