Dynia - smaczny symbol jesieni. Wykorzystaj sezon na to warzywo

Czytaj dalej
Fot. fot. 123rf
Anastazja Bezudsznaa.bezduszna@glos.com

Dynia - smaczny symbol jesieni. Wykorzystaj sezon na to warzywo

Anastazja Bezudsznaa.bezduszna@glos.com

Właśnie rozpoczął się sezon na warzywa dyniowate. Potrawy z nich rozgrzeją i poprawią jesienny nastrój.

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia.

Dyniowate to rośliny jednoroczne. Oprócz bogatych właściwości odżywczych i zdrowotnych, są cenionym produktem kulinarnym. Dynie, znane powszechnie jako główny składnik pysznych kremowych zup, bardzo dobrze sprawdzą się też jako dodatek do kanapek. Można ich użyć też w daniach jednogarnkowych, sałatkach czy nawet deserach. Łączą w sobie to, co najlepsze - niską kaloryczność, dużą zawartość składników odżywczych i minerałów oraz wyborny smak.

By zachować walory dyniowatych na dłużej, można przyrządzić z nich marynaty i przetwory.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie prozdrowotne. Jest bogata w witaminy: B, PP i A - zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas oraz wapń, a do tego niskokaloryczna.

Jeśli bardziej lubimy wykwintne potrawy, skuśmy się na dyniowe tiramisu. Wystarczy, że do tradycyjnego kremu z serka mascarpone dodać puree z dyni. Także dynia w wersji na ostro urzeka smakiem - robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji - możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.

Najprostszym sposobem na dynię jest jej upieczenie. Potrzebujemy do tego dynię (najlepiej tu sprawdzi się mała dynia hokkaido), oliwę z oliwek, 1-2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Wydrążając miąższ z dyni nie wyrzucajmy pestek. Posiadają w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, moc minerałów i witamin, a ich wysoka wartość odżywcza bardzo korzystnie oddziałuje na układ krążenia, a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Pestki dyni pobudzają również przemianę materii. Warto dodawać je do sałatek i zup albo do makaronu z serem.

Popularne dynie

Przepisy

Autor: Anastazja Bezudszna

Anastazja Bezudsznaa.bezduszna@glos.com

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.pomorska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.