Ciemne winogrona. Wiesz, jaki to jest skarb dla serca?

Czytaj dalej
Fot. pixabay
red

Ciemne winogrona. Wiesz, jaki to jest skarb dla serca?

red

Zdrowotne właściwości mają nie tylko owoce winogron, ale również ich liście - przekonuje Zbigniew T. Nowak, bioenergoterapeuta.

Odkąd sięgnąć pamięcią ciemne winogrona uznawane były za owoc, który sprzyja zdrowiu. Ich niebywałe uznanie w medycynie jeszcze bardziej umocniło się na świecie, gdy nauka dowiodła, że mogą one skutecznie zapobiegać wielu chorobom serca i układu krążenia.

Winorośl właściwa (po łacinie Vitis vinifera), która wydaje owoce winogron, zna chyba każdy. To okazałe pnącze tworzące pędy nawet do 40 m długości. Są one giętkie, zaopatrzone w wąsy czepne, za pomocą których wspinają się na znaczne wysokości, np. po drzewach, altanach, tarasach. W winnicach, a więc plantacjach tych roślin, świadomie nie dopuszcza się, aby sięgały one tak wysoko, stąd regularnie się je przycina do odpowiedniej wysokości. Owocem tych pnączy jest soczysta, słodka i aromatyczna jagoda. Wielkość owoców zależy od odmiany, a także klimatu, gdzie uprawia się winorośl. Podobno w Izraelu istnieją odmiany, które wydają w słońcu grona z owocami o długości nawet do 50 cm.

Późne lato i wczesna jesień dają nam możliwość zajadania się różnymi odmianami winogron. Oczywiście najsmaczniejsze i najsłodsze są owoce sprowadzane z Grecji, Hiszpanii, południa Włoch, gdzie jest dużo słońca, długi dzień, a przede wszystkim ciepłe noce. Warto spożywać i przerabiać na różne przetwory także owoce odmian dojrzewających i w naszym klimacie. Kiedy jest słoneczne i ciepłe lato, są naprawdę słodkie i pełne aromatu. Badania naukowe od dawna przekonują, że najbardziej sprzyjają zdrowiu owoce ciemnych winogron.

Z medycznego punktu widzenia owoce ciemnych winogron to skarbnica najcenniejszych związków leczniczych. To przede wszystkim resweratrol, kwas elagowy, proantocyjanidyny i flawonoidy. Najwięcej stwierdzono ich w skórce tych owoców. Są też zasobne w witaminy z grupy B oraz biopierwiastki, jak np. potas, żelazo, miedź, magnez. Zawierają nieco witaminy C, E oraz kwas foliowy. Niepowtarzalny smak winogron to zasługa kompozycji kwasów owocowych. Owoce te obfitują jeszcze w inne wartościowe kwasy fenolowe, np. galusowy. Ciemno zabarwione winogrona to także źródło antocyjanów. Trochę mało znanym w Polsce, ale coraz bardziej docenianym na świecie surowcem leczniczym są również liście ciemnych winorośli.

W ostatnich latach opublikowano mnóstwo raportów medycznych na temat dobroczynnego wpływu ciemnych winogron oraz czerwonego wina gronowego na układ sercowo-naczyniowy. A wszystko za sprawą licznych polifenoli, które są w nich zawarte. Uczeni spostrzegli, że związki te działają w sposób synergiczny, czyli wzmacnia się ich aktywność, kiedy są zastosowane razem, stąd tak zadowalający efekt leczniczy u ludzi mających kłopoty z chorobą wieńcową, postępującą miażdżycą ogólną i zaburzeniami w krążeniu krwi. O działaniu roślin leczniczych zasobnych m.in. w te bezcenne dla zdrowia serca związki piszę szczegółowo w mojej najnowszej książce „Zioła dla chorego serca”.

Uczeni z University of Michigan Health System po latach eksperymentów medycznych na szczurach doszli do wniosku, że dieta wzbogacona w owoce ciemnych winogron ma bardzo istotny wpływ na zminimalizowanie spustoszenia w mięśniu sercowym (zwłóknienie) wskutek nadciśnienia tętniczego. Zdaniem uczonych owoce te, poprawiając ogólny metabolizm w organizmie, przyczyniają się także do produkcji jednego z najaktywniejszych antyoksydantów - glutationu. To właśnie on, gromadząc się w komórkach serca, działa na nie ochronnie.

Wspomnę tu jeszcze o korzystnym wpływie ciemnych winogron na ukrwienie serca. Podczas jednych z badań klinicznych 300 pacjentom ze stwierdzoną chorobą wieńcową podawano 600 mg wyciągu z owoców zawierającego 0,9 mg transresweratrolu. Wyniki były bardzo pocieszające: już po godzinie od jego podania zaobserwowano u nich poprawę przepływu krwi przez naczynia wieńcowe.

Dowiedziono ponadto klinicznie, że owoce i sok z ciemnych winogron mają skuteczne działanie przeciwzakrzepowe. Stanowią zatem skuteczną broń przed zawałem serca (według uczonych amerykańskich, mogą one ograniczyć ryzyko jego wystąpienia nawet o 50%) i udarem mózgu. Obniżają także poziom zdradliwej frakcji LDL cholesterolu.

red

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.