W sklepach i na targowiskach pojawiły się długo wyczekiwane, pierwsze wiosenne warzywa. W tym roku droższe są m.in. rzodkiewka, marchewka, szczypiorek i pietruszka, a tańsze pomidory i ogórki.
- W tym roku wystartowaliśmy ze zbiorem warzyw z tygodniowym poślizgiem - mówi Adam Różycki, prezes firmy Agros z Cieślina w gminie Inowrocław, która produkuje m.in. nowalijki.
Gdy nie będzie komu zbierać, warzywa zmarnują się
- Zawiniła pogoda, mróz przeciągnął się z lutego na początek marca, co skutkowało późniejszymi nasadzeniami. Potem nagle z zimnego zrobiło się bardzo ciepło, co w przypadku tak delikatnych roślin może być szkodliwe. Nie chcę wyrokować, ile ostatecznie będą w tym roku kosztowały nowalijki, sezon trwa. W tym biznesie wystarczy jedna burza, która może zniszczyć uprawy. Poza tym na ceny mają wpływ także inne czynniki - dodaje prezes Agros.
Z informacji, które specjalnie dla nas przygotował Urząd Statystyczny w Bydgoszczy wynika, że w naszym regionie część nowalijek jest droższa niż rok temu. Co podrożało najbardziej? Czytaj w dalszej części artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień