Brazylia w pigułce - feijoada completa [przepis]
Zaczniemy dzisiaj od feijoady completa. Feijoda to narodowa brazylijska potrawa.
Nie wygląda może najpiękniej. Trzeba pamiętać, że pierwotnie było to jedzenie ubogich, a właściwie niewolników, których karmiono resztkami. Do kotła z jedzeniem dla niewolników trafiały żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcz (boczek). Owe resztki, wygotowane i wymieszane z czarną fasolą były „przodkiem” słynnej dzisiaj feijody.
Składniki
1/2 kg czarnej fasoli
20 dag suszonego mięsa (lub suche mięso z grilla)
20 dag solonej karkówki (pokrojonej w kostkę)
3 ogonki wieprzowe
ucho wieprzowe
nóżka wieprzowa
20 dag wędzonej kiełbasy (pokrojonej w kostkę)
szczypiorek i natka pietruszki
średnia cebula
obrany ząbek czosnku
4 ostre papryczki
masło do smażenia
sól
pieprz
ulubione przyprawy
Wykonanie
Moczymy na noc (w oddzielnych garnkach) fasolę i wszystkie rodzaje mięsa. Następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie, w oddzielnych garnkach, fasolę oraz mięso. Do garnka z mięsem dodajemy przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych prapryczki. Po ugotowaniu usuwamy kości z z nóżki, kroimy ucho oraz ogonki i łączymy odcedzoną z wody fasolę i mięso. Szklimy na odrobinie masła posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kilka łyżek fasoli i rozgniatamy widelcem, aby uzyskać gładki sos. 100 ml odlewamy - posłuży nam do przygotowania ostrego sosu. Zawartość patelni przelewamy do garnka z fasolą i mięsem, dodajemy kiełbasę. Po zagotowaniu przyprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę.
Feijoada completa podajemy z:
- ostrym sosem do feijoady
- farofą
- arroz Branco
- ciuve
Ostry sos feijoady
- 100 ml sosu z ugotowanej fasoli
- papryczka piri-piri mielony pieprz
100 ml sosu z fasoli wlewamy do rondelka. Siekamy papryczkę piri-piri (jeżeli używamy suszonej, to kruszymy ją dość drobno). Dodajemy do sosu i przyprawiamy pieprzem. Rondelek stawiamy na ogniu i przez chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.